Nalewka Jian Tang Wan - 111 Kopiec cukru - YaoMedica
Powiększ
  • Nalewka Jian Tang Wan - 111 Kopiec cukru - YaoMedica
  • Nalewka Jian Tang Wan - 111 Kopiec cukru - YaoMedica
Strzałka w lewo Strzałka w prawo

Nalewka Jian Tang Wan - 111 Kopiec cukru - YaoMedica

Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota
Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara
0.0
0

Typ: nalewka

Inspirowana recepturą: Jian Tang Wan

Moc alkoholu: 44,7% vol.

Pojemność: 50 ml

Kod produktu: N111
Producent:YaoMedica
Cena:
70,00 zł

Dostępne

Dostępny w magazynie

Dostępne

Dostępny w magazynie

Ostatnie sztuki

Dostępne

Niedostępny w magazynie

Wyprzedany

Dostępne

14 dni

na zwrot zakupów

Dostępne

Darmowa wysyłka

przy zamówieniu od 350 zł

Opis produktu

Nalewka alkoholowa na bazie ziół, od YaoMedica, inspirowana recepturą „Jian Tang Wan”.



Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.

Kraj produkcji:

Czechy

Pojemność:

50 ml

Receptura „Jian Tang Wan” w TCM*

„Jian Tang Wan”, to starożytna receptura Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która zawiera zioła  odżywiają Yin i Qi, pobudzają tworzenie płynów ustrojowych i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru.

Cukrzyca w dzisiejszych czasach to bardzo poważna i powszechna choroba. Szacuje się, że około 300 milionów ludzi na całym świecie cierpi na upośledzoną tolerancję glukozy.

Z punktu widzenia TCM większość przypadków cukrzycy objawia się brakiem energii Qi i Yin. Na przykład pragnienie jest wynikiem tego, że Yin nie równoważy wystarczająco energii Yang, ponieważ gdy nie ma wystarczającej ilości wody do schłodzenia Ognia, pojawia się nadmierne Gorąco.
Objawia się to pragnieniem (w Górnym Ogrzewaczu), ciągłym odczuciem głodu (w Środkowym Ogrzewaczu) i zwiększonym oddawaniem moczu (w Dolnym Ogrzewaczu).

  • Korzeń żeń-szenia jest jednym z najbardziej znanych chińskich ziół i silnie uzupełnia Qi. W mieszance pomaga mu korzeń traganka, który również wspiera prawidłową odporność.
  • Atraktylod wielogłówkowy, żeń-szeń amerykański i lukrecja wzmacniają i harmonizują trawienie.
  • Dodatkowo oba żeń-szenie pomagają tworzyć płyny w „przesuszonym” organizmie. Pomaga im w tym konwalnik japoński, który gasi pragnienie i oczyszcza Gorąco.
  • Kokoryczka pomaga tonizować Nerki, odżywia Yin i nawilża Płuca.
  • Korzeń kudzu pomaga tworzyć płyny, a także gasić nadmierne pragnienie.
  • Rehmania pomaga "uzupełnić płyny", ponadto jest najważniejszym tonikiem dla Nerek - źródła i korzenia wszelkiej Yin w organizmie.

*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.

Składniki receptury „Jian Tang Wan”:

  • Huang Qi
  • Xi Yang Shen
  • Di Huang
  • Ge Gen
  • Xuan Shen
  • Mai Men Dong
  • Fu Ling
  • Huang Jing
  • Huang Lian
  • Bai Zhu
  • San Ke Zhe
  • Wu Wei Zi
  • Ren Shen
  • Gan Cao

Zasady stosowania receptur w TCM

W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.

Więcej o recepturach TCM

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.

Nalewki ziołowe YaoMedica

YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.

W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt.

 Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.

Jakość i bezpieczeństwo

Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.

Zapisz się na newsletter!

Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER

Wspieranie
Poziom cukru
Opinie użytkowników (0)

0.0

5.0

0
gwiazdka szara 1
0
gwiazdka szara 2
0
gwiazdka szara 3
0
gwiazdka szara 4
0
gwiazdka szara 5
0