Nalewka Long Dan Xie Gan Tang - 078 Niebieska goryczka - YaoMedica
Typ: nalewka
Inspirowana recepturą: Long Dan Xie Gan Tang
Moc alkoholu: 44,8% vol.
Pojemność: 50 ml
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Opis produktu
Nalewka alkoholowa na bazie ziół od YaoMedica, inspirowana tradycyjną chińską recepturą "Long Dan Xie Gan Tang".
Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.
Kraj produkcji:
Czechy
Pojemność:
50 ml
Receptura „Long Dan Xie Gan Tang” w TCM*
„Long Dan Xie Gan Tang” to receptura, której zioła według medycyny chińskiej pomagają pozbyć się tzw. Ognia Wątroby i Pęcherzyka Żółciowego oraz Wilgotnego Gorąca.
Jedną z przyczyn powstawania Gorąca w Wątrobie są emocje. Uniesione do góry Gorąco może spowodować bóle głowy, bolesne zaczerwienione oczy i uszy oraz gorzki posmak w ustach. Gdy Ogień ten rozprzestrzeni się w obszar podżebrowy, pojawia się ból w tym miejscu i stany zapalne układu pokarmowego (zapalenie wątroby, żołądka czy dróg żółciowych). Gdy Wilgotne Gorąco zejdzie niżej może powodować zaczerwienienie i swędzenie narządów płciowych, mętny mocz czy trudności w oddawaniu moczu. U kobiet mogą pojawić się upławy. Podobnie jest z nadmiarem potu pod pachami.
Goryczka, od której pochodzi nazwa preparatu, potrafi oczyszczać nie tylko Gorąc i Wilgotne Gorąco w Wątrobie i Pęcherzyku Żółciowym, ale również w całym ciele. Inne zioła usuwają Wilgoć, chłodzą i lekko uzupełniają Krew, aby chronić całe ciało. Pozostałe zioła wspomagają prawidłową pracę kładu pokarmowego, pracę Wątroby i równowagę mikrobiologiczną, co jest niezwykle ważne dla naszego układu odpornościowego.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.
Składniki receptury „Long Dan Xie Gan Tang”:
- Long Dan Cao
- Huang Qin
- Zhi Zi
- Chai Hu
- Ze Xie
- Deng Xin Cao
- Che Qian Zi
- Di Huang
- Dang Gui
- Gan Cao
Zasady stosowania receptur w TCM
W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.
Więcej o recepturach TCM
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.
Nalewki ziołowe YaoMedica
YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.
W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt.
Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.
Jakość i bezpieczeństwo
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.
Zapisz się na newsletter!
Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):