Kuchnia pięciu przemian dla początkujących
Autor: Anna Czelej
Wydawnictwo: Vital
Rok wydania: 2020
Liczba stron: 184
Format: 144 x 204 mm
Oprawa: Miękka
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
100 łatwych przepisów na bezglutenowe i wegetariańskie potrawy według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Opis książki
Kuchnia pięciu przemian dla początkujących przedstawia wiedzę o właściwościach produktów żywnościowych z perspektywy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która jest bardzo szeroka. Od tysięcy lat chińscy terapeuci wykorzystują odpowiednią dietę, dopasowaną do indywidualnych cech i potrzeb każdego pacjenta, jako metodę leczenia. Jednak nie musisz być lekarzem praktykującym medycynę chińską i znać na pamięć Księgę Przemian Yi Jing, aby stosować dietę według Pięciu Przemian i gotować uwzględniając jej zasady. Wystarczy, że skorzystasz z praktycznych wskazówek zawartych w tym poradniku, by w pełni rozkoszować się wszystkimi jej zaletami.
Oprócz zasad oraz praktycznych wskazówek, Autorka zamieściła również 100 przepisów na bezglutenowe i wegetariańskie potrawy według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Znajdziesz tu porady dotyczące prawidłowego gotowania kasz oraz warzyw strączkowych, proste przepisy na bezglutenowe pieczywo (np. chleb z białej kaszy gryczanej), wegetariańskie pasztety, pasty i kotlety, a także pożywne zupy oraz ciasta i desery bez użycia mąki pszennej. Dzięki nim z łatwością ułożysz jadłospis na diecie według Pięciu Przemian i będziesz mógł cieszyć się zdrowiem i długowiecznością!
Przykładowy przepis na pyszne leczo:
-
Z - 4 łyżki oleju z pestek winogron, 400 g pieczarek, 1 czerwona słodka papryka
- M - 2 czerwone cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta ostrej papryki
- W - sól do smaku, 4 łyżeczki tamari, 1/2 szklanki zimnej wody
- D - gałązka estragonu, kilka listków świeżej melisy, 2 pomidory, 2 małe cukinie
- O - liść laurowy, garść świeżego majeranku, łyżeczka świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii
- Z - łyżeczka miodu
- M - garść bazylii, garść oregano
- W - 100 g czarnych oliwek
Przygotowanie:
Pieczarki, paprykę i cebulę zeszklij na oleju. Dodaj ziele angielskie, ostrą paprykę, sól, tamari, zimną wodę, estragon, melisę, sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojoną cukinię, liść laurowy, majeranek, tymianek, szałwię, miód, bazylię, oregano oraz oliwki. Duś pod przykryciem 10 min. Smacznego!
Autor
Anna Czalej - z wykształcenia artysta plastyk (absolwentka warszawskiej ASP), na co dzień otacza się przyrodą i odkrywa tajemnice natury, uprawiając ogród, fotografująс, pisząc, a przede wszystkim gotując. Ponad 20 lat temu zainteresowała się chińską filozofią przyrody, która okazała się skarbnicą wiedzy na temat związków człowieka z naturą.
Spis treści
- ABC gotowania według Pięciu Przemian
- Pięć smaków
- Gotowanie kasz
- Łatwe przepisy na bezglutenowe pieczywo
- Gotowanie strączkowych
- Krokiety, kotlety, pasztety
- Wegetariańskie pasty do chleba
- Sosy
- Sałatki i surówki
- Zupy
- DAnia ciepłe
- Desery z dodatkiem kasz
- Ciasta bezglutenowe
- Desery owocowe
- Główne idee w chińskiej filozofii przyrody