Kuchnia pięciu przemian dla początkujących

Autor: Anna Czelej

Wydawnictwo: Vital

Rok wydania: 2020

Liczba stron: 184

Format: 144 x 204 mm

Oprawa: Miękka



Kod produktu: V84

Producent: Vital

POZOSTAŁO JESZCZE
37,00 zł
35,24 zł
Netto
Ilość

100 łatwych przepisów na bezglutenowe i wegetariańskie potrawy według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Opis książki

Kuchnia pięciu przemian dla początkujących przedstawia wiedzę o właściwościach produktów żywnościowych z perspektywy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która jest bardzo szeroka. Od tysięcy lat chińscy terapeuci wykorzystują odpowiednią dietę, dopasowaną do indywidualnych cech i potrzeb każdego pacjenta, jako metodę leczenia. Jednak nie musisz być lekarzem praktykującym medycynę chińską i znać na pamięć Księgę Przemian Yi Jing, aby stosować dietę według Pięciu Przemian i gotować uwzględniając jej zasady. Wystarczy, że skorzystasz z praktycznych wskazówek zawartych w tym poradniku, by w pełni rozkoszować się wszystkimi jej zaletami.

Oprócz zasad oraz praktycznych wskazówek, Autorka zamieściła również 100 przepisów na bezglutenowe i wegetariańskie potrawy według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Znajdziesz tu porady dotyczące prawidłowego gotowania kasz oraz warzyw strączkowych, proste przepisy na bezglutenowe pieczywo (np. chleb z białej kaszy gryczanej), wegetariańskie pasztety, pasty i kotlety, a także pożywne zupy oraz ciasta i desery bez użycia mąki pszennej. Dzięki nim z łatwością ułożysz jadłospis na diecie według Pięciu Przemian i będziesz mógł cieszyć się zdrowiem i długowiecznością!

Przykładowy przepis na pyszne leczo:

  • Z - 4 łyżki oleju z pestek winogron, 400 g pieczarek, 1 czerwona słodka papryka

  • M - 2 czerwone cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta ostrej papryki 
  • W - sól do smaku, 4 łyżeczki tamari, 1/2 szklanki zimnej wody
  • D - gałązka estragonu, kilka listków świeżej melisy, 2 pomidory, 2 małe cukinie
  • O - liść laurowy, garść świeżego majeranku, łyżeczka świeżego tymianku, kilka listków świeżej szałwii
  • Z -  łyżeczka miodu
  • M - garść bazylii, garść oregano
  • W - 100 g czarnych oliwek

Przygotowanie:

Pieczarki, paprykę i cebulę zeszklij na oleju. Dodaj ziele angielskie, ostrą paprykę, sól, tamari, zimną wodę, estragon, melisę, sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojoną cukinię, liść laurowy, majeranek, tymianek, szałwię, miód, bazylię, oregano oraz oliwki. Duś pod przykryciem 10 min. Smacznego!

Autor

Anna Czalej - z wykształcenia artysta plastyk (absolwentka warszawskiej ASP), na co dzień otacza się przyrodą i odkrywa tajemnice natury, uprawiając ogród, fotografująс, pisząc, a przede wszystkim gotując. Ponad 20 lat temu zainteresowała się chińską filozofią przyrody, która okazała się skarbnicą wiedzy na temat związków człowieka z naturą.

Spis treści

  1. ABC gotowania według Pięciu Przemian
  2. Pięć smaków
  3. Gotowanie kasz
  4. Łatwe przepisy na bezglutenowe pieczywo
  5. Gotowanie strączkowych
  6. Krokiety, kotlety, pasztety
  7. Wegetariańskie pasty do chleba
  8. Sosy
  9. Sałatki i surówki
  10. Zupy
  11. DAnia ciepłe
  12. Desery z dodatkiem kasz
  13. Ciasta bezglutenowe
  14. Desery owocowe
  15. Główne idee w chińskiej filozofii przyrody
Vital
V84

Opis

Tematyka
Odżywianie
Język
Polski

REKOMENDOWANE AKCESORIA