MedoComplex - Miód + Agaricus + Cordyceps + Reishi + Shiitake - MycoMedica
Typ: miód spożywczy z dodatkiem grzybów chińskich
Grzyby: Agaricus, Cordyceps, Reishi, Shiitake
Ilość: 400 g
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
W miodzie MedoComplex wykorzystaliśmy naturalne skarby Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i wysokiej jakości czeski miód! Miód został wzbogacony o ekstrakty z grzybów: Agaricus, Cordyceps, Reishi i Shiitake. Grzyby zastosowane w tej kombinacji mają działanie synergiczne ogólnie wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i witalność całego ciała.
Opis produktu
Do użytku kulinarnego
Miód kwiatowy z pasiek ekologicznych
Kompleksowy zestaw grzybów od wieków stosowanych w Medycynie Chińskiej
Acerola stanowi bogate źródło Witaminy C
Zastosowanie grzybów w Medycynie Chińskiej
Agaricus: ciepły - słodki/lekko ostry - Śledziona, Żołądek, Jelita
Cordyceps: ciepły - słodki - Płuca, Nerki
Reishi: neutralny - słodki/lekko gorzki - Serce, Wątroba, Płuca
Shiitake: neutralny - słodki - Żołądek, Śledziona, Płuca
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w medycynie zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w medycynie zachodniej i nie mają tam swojego odpowiednika.
Jakość i bezpieczeństwo
Grzyby, z których powstają suplementy diety MycoMedica, uprawiane są w nietkniętych przez cywilizację chińskich prowincjach Fujian i Jiangxi, które słyną ze swoje nieskażonej przyrody. Grzyby są testowane w laboratoriach w Niemczech na obecność pestycydów, metali ciężkich, mikroorganizmów, szkodliwych grzybów i promieniowania, aby mieć pewność, że są one od nich wolne i w pełni bezpieczne dla konsumentów. W tych samych laboratoriach grzyby testowane są, aby zawierały wyłącznie wysokiej jakości polisacharydy grzybowe, które gwarantują ich prozdrowotne właściwości.
Miód
Do produkcji tego miodu używamy miodu kwiatowego z pasieki w Rokytníku (Včelí farma Rokytník), z nieskażonego ekologicznego i unikalnego obszaru chronionego krajobrazu CHKO Broumovsko, czyli z obszaru nieobciążonego przemysłem. Pasieka otrzymała wiele nagród, jak również posiada znak Produkt regionalny. Miód jest doskonałym pokarmem korzystnym dla organizmu, warto po niego sięgnąć nie tylko w przypadku problemów związanych z nadejściem zimy, ale także profilaktycznie w celu poprawy odporności organizmu oraz jako źródło ważnych witamin, minerałów i aminokwasów
Składniki
miód kwiatowy kremowany - 93% (kraj pochodzenia - Czechy)
acerola (Malpighia glabra) - ekstrakt z owoców 25%, witamina C – 3%
Agaricus / pieczarka brazylijska (Agaricus blazei Murill) - ekstrakt z owocników min. 30% polisacharydów – 1%
Cordyceps / maczużnik chiński (Cordyceps sinensis) - ekstrakt z owocników min. 30% polisacharydów – 1%
Reishi / lakownica żółtawa (Ganoderma lucidum) - ekstrakt z owocników min. 30% polisacharydów, min. 4% triterpenów – 1%
Shiitake / twardnik japoński (Lentinula edodes) - ekstrakt z owocników min. 30% polisacharydów – 1%
Dowiedz się więcej
Obejrzyj wykład prowadzony przez mgr Małgorzatę Koszyk - specjalistkę od medycyny orientalnej, który poświęcony jest właściwościom grzyba Reishi oraz jego zastosowaniu w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM).
Dowiedz się więcej
Obejrzyj wykład prowadzony przez mgr Małgorzatę Koszyk - specjalistkę od medycyny orientalnej, który poświęcony jest właściwościom grzyba Cordyceps oraz jego zastosowaniu w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TCM).
Trochę historii...
Agaricus to grzyb pierwotnie zbierany przez rolników w obszarze Sao Paulo w Brazylii. Pozytywny wpływ grzyba Agaricus na ludzkie zdrowie został odkryty przez naukowców dopiero przed 40 laty. Pomimo tego, dzięki swojemu działaniu stała się bardzo szybko jedną z najbardziej popularnych grzybów o właściwościach wspierających prawidłową odporność.
Cordyceps chiński to grzyb pochodzący z Wyżyny Tybetańskiej. W dawnych czasach dynastii Ming tybetańscy pasterze zauważyli, że zwierzęta żywiące się tym grzybem mają niesamowitą siłę, witalność i wyższą płodność. Dlatego też pasterze zaczęli zbierać kordyceps i wkrótce okazało się, że stał się on bardzo cennym produktem na dworze cesarskim.
Reishi w języku chińskim nosi nazwę, którą można przetłumaczyć jako „boski grzyb nieśmiertelności”. Jego efekty są wykorzystywane już od ponad 4.000 lat. Wzmianka o Reishi znajduje się już w najstarszym w dziejach ludzkości klasycznym dziele Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to jest w Kanonie medycyny chińskiej Żółtego Cesarza. Współcześnie, dzięki zdolności do wspomagania witalności grzyby Reishi były często stosowane przez rosyjskich astronautów i szerpów na dużych wysokościach w Himalajach.
Shiitake po raz pierwszy pojawia się w tekstach Tradycyjnej Medycyny Chińskiej już ponad 2000 lat temu. Shiitake, znany jest też jako „królowa grzybów”.
Kraj produkcji
Czechy
Katalog grzybów chińskich MycoMedica®
Dowiedz się więcej o grzybach chińskich!