Nalewka Ba Zheng San - 092 Czerwona rzeka - YaoMedica
Typ: nalewka
Inspirowana recepturą: Ba Zheng San
Moc alkoholu: 47,4% vol.
Pojemność: 50 ml
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Opis produktu
Nalewka alkoholowa na bazie ziół od YaoMedica, inspirowana tradycyjną chińską recepturą "Ba Zheng San".
Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.
Kraj produkcji:
Czechy
Pojemność:
50 ml
Receptura „Ba Zheng San” w TCM*
„Ba Zheng San” to receptura medycyny chińskiej, której składniki pomagają usunąć Gorąco z Pęcherza Moczowego, odprowadzić Wilgoć, czyli ogólnie mówiąc, wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Tym samym ułatwia oddawanie moczu.
Według TCM problemy z układem moczowym mogą mieć kilka przyczyn. Pierwszą przyczyną jest niewydolność Nerek, bardzo często ich Yang – gdy zapalenie pęcherza pojawia się np. po przeziębieniu, z powodu braku energii obronnej (Wei Qi). Inną możliwą przyczyną jest osłabiona funkcja Śledziony, gdy w Środkowym Ogrzewaczu gromadzi się Wilgoć (np. z powodu nieodpowiedniej diety) - potem opada, ze względu na swoją ciężką naturę. Tam zastyga i zamienia się w Wilgotne Gorąco. Oczywiście mogą w tym również pomóc emocje generujące ciepło. Stan ten objawia się przede wszystkim bólem i pieczeniem podczas oddawania moczu, częstym i/lub utrudnionym oddawaniem moczu z niewielką ilością ciemnego, mętnego lub krwistego moczu.
Zioła oddziałują bezpośrednio na meridiany Nerek i Pęcherza Moczowego. Mają silne działanie oczyszczające zarówno w przypadku Gorąca, Wilgotnego Gorąca, jak i Ognia z toksyn bakteryjnych.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.
Składniki receptury „Ba Zheng San”:
- Qui Mai
- Che Qian Zi
- Bian Xu
- Hua Shi
- Zhi Zi
- Gan Cao
- Deng Xin Cao
- San Ke Zhen
Zasady stosowania receptur w TCM
W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.
Więcej o recepturach TCM
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.
Nalewki ziołowe YaoMedica
YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.
W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt.
Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.
Jakość i bezpieczeństwo
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.
Zapisz się na newsletter!
Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):