Nalewka Su He Tang Guan - 069 Młot na stawy - YaoMedica
Typ: nalewka
Inspirowana recepturą: Su He Tang
Moc alkoholu: 46,2% vol.
Pojemność: 50 ml
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Opis produktu
Nalewka alkoholowa na bazie ziół od YaoMedica, inspirowana tradycyjną chińską recepturą "Su He Tang Guan".
Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.
Kraj produkcji:
Czechy
Pojemność:
50 ml
Receptura „Su He Tang Guan” w TCM*
Su He Tang Guan to receptura medycyny chińskiej, której zioła ukierunkowane są głównie na ukryty patogen powodujący problemy ze stawami, a według medycyny chińskiej mogą być stosowane na ukryty patogen.
Nawet jeśli klasyczne leczenie ma miejsce i wszystko wydaje się być w porządku, część patogenu pozostaje ukryta w niektórych głębszych warstwach. Mówimy wtedy o tak zwanym „ukrytym patogenie”. Może on zostać reaktywowany w dowolnym momencie, gdy poziom naszej energii obronnej, Wei Qi, spadnie poniżej krytycznej granicy lub gdy nie płynie tak, jak powinna, na przykład z powodu stresu, podczas którego Gorąco jest generowane przez emocje. Zachodnie metody diagnostyczne często niczego nie ujawniają, a my czujemy się ciągle źle. Zioła zawarte w recepturze, według medycyny chińskiej usuwają Gorący Wiatr i Wilgoć, poruszają i chłodzą Krew, harmonizują Potrójny Ogrzewacz, usprawniają przepływ Qi, wzmacniają Qi Śledziony, odżywiają Yin Płuc i Żołądka i nawilżają Jelita. Receptura za pomocą ostrych i aromatycznych składników pomaga wydalić ukryty patogen z organizmu. Usuwając Gorąc i toksyny, zapobiegamy dalszemu zanikaniu Qi.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.
Składniki receptury „Su He Tang Guan”:
- Zi Su Ye
- Bo He
- Bai Zhi
- Ding Xiang
- Chen Pi
- Mu Xiang
- Chuan Xiong
- Yu Jin
- San Leng
- Lu Ti Gen
- Dang Gui
- He Shou Wu
- Huang Qi
- Gan Cao
- Wu Jia Pi
- Xu Duan
- Shen Jin Cao
Zasady stosowania receptur w TCM
W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.
Więcej o recepturach TCM
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.
Nalewki ziołowe YaoMedica
YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.
W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt.
Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.
Jakość i bezpieczeństwo
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.
Zapisz się na newsletter!
Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):