Nalewka Du Huo Ji Sheng Tang - 009 Wzmocnienie wsparcia - YaoMedica
Typ: nalewka
Inspirowana recepturą: Du Huo Ji Sheng Tang
Moc alkoholu: 45,2% vol.
Pojemność: 50 ml
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Opis produktu
Nalewka alkoholowa na bazie ziół od YaoMedica, inspirowana tradycyjną chińską recepturą "Du Huo Ji Sheng Tang".
Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.
Kraj produkcji:
Czechy
Pojemność:
50 ml
Receptura „Du Huo Ji Sheng Tang” w TCM*
„Du Huo Ji Sheng Tang”, to umiejętnie skomponowana mieszanka ziół słynnego lekarza z dynastii Tang - Sun Si Miao, która przeznaczona jest przede wszystkim na bolesne zastoje (z powodu niedoborów Qi i Krwi - zwłaszcza Nerek i Wątroby), w okolicy lędźwiowej i krzyżowej, jak i w stawach. Najczęściej są to bóle wywołane zmianą pogody i czynnikami zewnętrznymi (nadmiar Wilgoci, czy przewianie od Wiatru), jak również poranne bóle od bezruchu, uczucie sztywności czy bóle reumatyczne.
Według Medycyny Chińskiej zastosowane w mieszance zioła pomagają odżywić Krew i Qi, uzupełnić Nerki i Wątrobę oraz pozbyć się Wilgoci, Wiatru i Zimna.
Ból jest spowodowany zablokowaniem meridianów z powodu ataku zewnętrznych czynników klimatycznych – zwykle Zimna, Wiatru i Wilgoci. Dlatego bólem bardzo często reagujemy na zmiany pogody. Taki zewnętrzny patogen dostaje się do organizmu ponieważ Wątroba i Nerki są osłabione. Oprócz przewlekłych i często tępych bólów, odczuwamy również osłabienie w stawach biodrowych czy kolanowych. Poranna sztywność i uczucie ciężkości w dotkniętym obszarze to również częste objawy, które dominują bardziej niż sam ból.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.
Składniki receptury „Du Huo Ji Sheng Tang”:
- Du Huo
- Qin Jiao
- Fang Feng
- La Jiao Gen
- Sheng Di Huang
- Dang Gui
- Bai Shao
- Chuan Xiong
- Niu Xi
- Rou Gui
- Ren Shen
- Fu Ling
- Du Zhong
- Sang Ji Sheng
- Gan Cao
Zasady stosowania receptur w TCM
W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.
Więcej o recepturach TCM
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.
Nalewki ziołowe YaoMedica
YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.
W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt.
Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.
Jakość i bezpieczeństwo
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.
Zapisz się na newsletter!
Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):