Nalewka Sheng Ming Xi Feng Tang - 115 Ukojenie osiki - YaoMedica
Typ: nalewka
Na bazie receptury: Sheng Ming Xi Feng Tang
Moc alkoholu: 45,6% vol.
Pojemność: 50 ml
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Opis produktu
Nalewka alkoholowa na bazie ziół, inspirowana tradycyjną chińską recepturą „Sheng Ming Xi Feng Tang”.
Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.
Kraj produkcji:
Czechy
Pojemność:
50 ml
Receptura „Sheng Ming Xi Feng Tang” w TCM*
„Sheng Ming Xi Feng Tang”, to receptura Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, której zioła uzupełniają Qi i Krew, aby pozbyć się zastoju, a tym samym odblokować meridiany i przepływ Krwi. Dzięki niej Wątroba „mięknie” poprzez odżywienie, a Wiatr wewnętrzny uspokaja się.
Według TCM główną przyczyną choroby Parkinsona jest zmniejszenie ilości Krwi w Wątrobie i Yin Nerek. Zaburza to w dalszej kolejności wzmacnianie ścięgien i powoduje drżenie, skurcze oraz sztywność. Niedobór Yin prowadzi do nadmiaru Yang, który może powodować unoszenie się w środku ciała tak zwanego Wiatru Wątrobowego. Jeśli Wiatr ten zmiesza się ze Śluzem i Wilgocią, sieć meridianów może zostać zatkana i zablokowana, powodując ciągłe drgania i wibracje. Niekontrolowane emocje (niespełnione pragnienia, złość i frustracja) również mogą mieć negatywny wpływ na Wątrobę. Tracimy kontrolę nad przepływem Qi Wątroby co sprawia, że zaczyna się ona blokować.
Ponieważ „Qi jest nośnikiem Krwi”, może wystąpić zastój, a nawet zablokowanie. Z jednej strony zastój Krwi blokuje przepływ i odżywienie ścięgien, z drugiej zaś hamuje powstawanie „nowej” Krwi. Oba mogą skutkować słabym odżywieniem komórek ścięgien a następnie drżeniami, konwulsjami, sztywnością i przykurczami.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.
Składniki receptury „Sheng Ming Xi Feng Tang”:
- Huang Qi
- Dang Shen
- Bai Shao
- Dang Gui
- Ji Xue Teng
- Tian Ma
- Gou Teng
- Zhen Zhu Mu
- Dan Shen
- Chuan Xiong
Zasady stosowania receptur w TCM
W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.
Więcej o recepturach TCM
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.
Nalewki ziołowe YaoMedica
YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.
W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt.
Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.
Jakość i bezpieczeństwo
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.
Zapisz się na newsletter!
Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):