Nalewka Tong Yao Zhui Tang - 003 Uwolnienie wsparcia - YaoMedica
Typ: nalewka
Inspirowana recepturą: Tong Yao Zhui Tang
Moc alkoholu: 45,6% vol.
Pojemność: 50 ml
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Opis produktu
Nalewka alkoholowa na bazie ziół od YaoMedica, inspirowana tradycyjną recepturą „Tong Yao Zhui Tang”.
Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.
Kraj produkcji:
Czechy
Pojemność:
50 ml
Receptura „Tong Yao Zhui Tang” w TCM*
"Tong Yao Zhui Tang”, to starożytna receptura Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Zawarte w niej składniki takie jak balsamowiec, gumożywice czy morinda lekarska były dawniej wykorzystywane zarówno w ostrych, jak i przewlekłych bólach bioder i stawów. Głównym zadaniem zastosowanych w recepturze ziół według TCM jest uwalnianie blokad, aby Qi, Krew i płyny ciała mogły ponownie swobodnie płynąć. Zioła pozwalają utrzymać prawidłowe ukrwienie i odżywienie okolicy lędźwiowej, czy przyczyniają się do likwidowania obrzęków i co najważniejsze łagodzenia bólu. Gdy Nerki są osłabione lub gdy dochodzi do powtarzającego się jednostronnego obciążenia okolicy lędźwiowej, bardzo łatwo o ostre i przewlekłe bóle. Receptura ta jest osobom, które prowadzą siedzący tryb życia.
Receptura zawiera kilka grup ziół:
- uwalniające zastój i blokady Krwi, które są tradycyjnie stosowane w ostrym i przewlekłym bólu,
- usuwające Wiatr i Wilgoć, oraz eliminujące obrzęki i pomagające złagodzić ból
- zioła, które poprawiają krążenie Krwi w okolicach lędźwi, wzmacniają Nerki i kontrolują ten obszar (Esencję i Yang Nerek).
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.
Składniki receptury „Tong Yao Zhui Tang”:
- Ru Xiang
- Mo Yao
- Ji Xue Teng
- Hu Sui Ben
- Ba Ji Tian
- Xi Xian Cao
- Hu Sui Ye
- Lu Lu Tong
- Shu Di Huang
- Chuan Xiong
- Niu Xi
- Du Huo
Zasady stosowania receptur w TCM
W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.
Więcej o recepturach w TCM
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.
Nalewki ziołowe YaoMedica
YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.
W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt.
Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.
Jakość i bezpieczeństwo
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.
Zapisz się na newsletter!
Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):