-
-
Moksoterapia WszystkieProducenci
-
-
-
Fizjoterapia WszystkieProducenci
- Oleje, maści, woski
- Suche igłowanie
- Kinesiotaping
- Pinopresura
- Piny, pinokaty i klawiki
- Akcesoria do pinopresury
- Aplikatory wieloigłowe
- Maty akupresurowe
- Aplikatory Lyapko
- Akcesoria do fizjoterapii
- Masażery
- Rollery do masażu
- Piłki do masażu
- Taśmy i gumy
- Modele i plansze
- Urządzenia elektroniczne
- Elektropunktura
- Laseroterapia
- Fizjoterapia weterynaryjna
-
Elektroterapia WszystkieProducenci
-
Kosmetologia WszystkieProducenci
- Olejki i kosmetyki naturalne
- Olejki do masażu
- Pielęgnacja twarzy
- Pielęgnacja włosów
- Pielęgnacja ciała
- Bańki kosmetyczne
- Bańki do twarzy
- Bańki do ciała
- Rollery do twarzy
- Gua Sha twarzy
- Igły kosmetyczne
- Tejpy kosmetologiczne
- Akcesoria do pielęgnacji
- Książki i modele kosmetologiczne
- E-kursy masażu twarzy
-
Inne terapie WszystkieProducenci
- Aromaterapia
- Dyfuzory i nebulizatory
- Olejki eteryczne
- Kadzidełka
- Hirudoterapia
- Pediatria
- Bańki dla dzieci
- Shonishin, Tui-Na i masażery
- Syropy wzmacniające
- Książki tematyczne
- Weterynaria
- Akupunktura weterynaryjna
- Taping weterynaryjny
- Książki i modele weterynaryjne
- Świecowanie
- Su Dżok
- Magnetoterapia
- Igła Kwiat Śliwy
-
-
-
-
Do gabinetu Wszystkie






Nalewka Xiang Sha Liu Jun Zi Tang - 127 Pełne centrum - YaoMedica
Typ: nalewka
Inspirowana recepturą: Xiang Sha Liu Jun Zi Tang
Moc alkoholu: 45,6% vol.
Pojemność: 50 ml
Opis produktu
Nalewka alkoholowa na bazie ziół od YaoMedica, inspirowana tradycyjną chińską recepturą „Xiang Sha Liu Jun Zi Tang”.
Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.
Kraj produkcji:
Czechy
Pojemność:
50 ml
Receptura „Xiang Sha Liu Jun Zi Tang” w TCM*
Xiang Sha Liu Jun Zi Tang to starożytna receptura, która stosowana była w Medycynie Chińskiej w celu wzmocnienia Śledziony (Pi) oraz Żołądka i poruszenia Qi, który usuwał zastój ze środkowego ogrzewacza. Zastosowane w niej zioła pomagały usunąć również Flegmę i wspomagały trawienie. Zalecane były dla osób, które czuły się przejedzone nawet po niewielkim posiłku. To typowa receptura zalecana przy osłabionej Śledzionie, dlatego stosowana była również na wzdęcia, bóle brzucha, nudności, wymioty, złe samopoczucie po jedzeniu, brak apetytu, biegunki, pełność w żołądku, czy skłonności do zamartwiania się.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.
Składniki receptury „Xiao Chai Hu Tang Jia Wei”:
- Mu Xiang
- Sha Ren
- Ban Xia
- Chen Pi
- Dang Shen
- Bai Zhu
- Fu Ling
- Gan Cao
- Huang Qin
- water, alcohol
Zasady stosowania receptur w TCM
W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.
Więcej o recepturach TCM
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.
Nalewki ziołowe YaoMedica
YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.
W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt.
Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.
Jakość i bezpieczeństwo
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.
Zapisz się na newsletter!
Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Dodaj opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:


