Moksa dojrzała i niedojrzała - czym się różni?
Starannie przekazane w antycznych traktatach, wskazówki dotyczące procesu wytwarzania moksy odkrywają przed nami interesujący proces powstawania tego wyjątkowego środka terapeutycznego. Poznajmy więc kulisy produkcji moksy i kluczowe różnice między dojrzałą a niedojrzałą odmianą moksy oraz dowiedzmy się jak wpływa to na właściwości terapeutyczne moksy wykorzystywanej później w zabiegach moksoterapii Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.
Spis treści:
1) Z czego powstaje moksa?
2) Proces powstawania moksy
3) Co to znaczy, że moksa jest „dojrzała” lub „niedojrzała”?
4) Jaką moksę znajdziesz u nas?
Z czego powstaje moksa?
Moksa, jak wiadomo powinna być wykonana z liści bylicy, które były przechowywane przez długi czas (jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o bylicy, z której powstaje moksa zapraszamy od lektury artykułu Moksa - nieznane fakty dotyczące liści bylicy). Traktat Ben Cao Gang Mu, zwany także Kompilacją Materiałów Medycznych, jest największym starożytnym chińskim dziełem dotyczącym substancji leczniczych. Stwierdza on: "Zazwyczaj liście bylicy powinny być przechowywane przez długi czas przed ich użyciem. Przetwarzane są w cienki i miękki materiał, nazywany dojrzałą moksą. Użycie niedojrzałej moksy do zabiegów moksoterapii szkodzi mięśniom i meridianom”.
Proces powstawania moksy
Traktat Ben Cao Gang Mu opisuje proces wytwarzania moksy. W procesie produkcji moksy powinno się wykorzystywać wyłącznie liście bylicy. Liście te wkładane są do kamiennego moździerza, a następnie miażdżone drewnianym tłuczkiem. Ten proces był nazywany „dojrzewaniem moksy”. Po usunięciu zanieczyszczeń przez sito, materiał o jaśniejszym kolorze w sitku wraca do kamiennego moździerza i ponownie jest tłuczony drewnianym tłuczkiem. Procedura ta jest powtarzana aż do momentu, gdy materiał staje się miękki i luźny, jak jedwabista włóczka. Włóknisty materiał nazywany jest watą moksy lub po prostu moksą.
Traktat Shen Jiu Jing Lun, książka o moksoterapii napisana w XIX wieku, mówi: "Preferowana jest starsza moksa, ponieważ moksa to materiał o naturze czystego Yang. Nowa moksa ma naturę agresywną. Moksoterapia z jej użyciem może uszkodzić Krew i meridiany. Bylica powinna być zbierana sezonowo i suszona na powietrzu. Po usunięciu zanieczyszczeń jest miażdżona, tworząc dojrzałą moksę. Trzy lata później wysuszająca natura moksy zostaje złagodzona, a jej natura staje się łagodniejsza. Wtedy może być używana”.
Co to znaczy, że moksa jest „dojrzała” lub „niedojrzała”?
W związku z powyższym określenie „niedojrzała moksa” może mieć dwa znaczenia. Jedno znaczenie to moksa wykonana z suszonych liści bylicy zebranych w ciągu ostatnich miesięcy (a więc niedawno), a drugie znaczenie to suszone liście bylicy, które nie zostały poddane obróbce w moździerzu (zmiażdżone i przesiane przez sito). Z kolei określenie „dojrzała moksa” może oznaczać moksę wykonaną z suszonych liści bylicy, które były przechowywane przez długi czas lub po prostu moksę w postaci waty (a więc zmiażdżoną w moździerzu i przesianą).
Czy liście bylicy powinny być przechowywane przez długi czas przed produkcją moksy (waty) czy też liście powinny być najpierw przetwarzane w watę, a następnie przechowywane przez długi czas? Traktaty Ben Cao Gang Mu i Shen Jiu Jing Lun podają różne metody. W rzeczywistości producenci moksy zawsze najpierw przechowują suszone liście bylicy przez określony czas, a następnie przetwarzają je w watę. Dzieje się tak ponieważ długotrwałe przechowywanie moksy w postaci waty jest trudniejsze niż przechowywanie liści bylicy, a ponadto długotrwałe przechowywanie waty może spowodować utratę określonych efektów terapeutycznych, co nie ma miejsca w przypadku przechowywania nieprzetworzonych liści bylicy.
Jaką moksę znajdziesz u nas?
W naszym sklepie znajdziesz zarówno moksę w pierwotnej formie waty, czyli moksę sypaną, jak również wyprodukowaną na jej bazie klasyczna moksę w cygarach, czy krótszą moksę ciętą lub naklejaną. Poszczególne rodzaje moksy dostępne w naszym sklepie zostały opisane w sposób, który zwraca uwagę na to jak długo były przechowywane liście bylicy, które zostały wykorzystane do jej produkcji. Standardowy czas przechowywania liści przed ich obróbką i przerobieniem na watę to półtora roku, ale oferujemy również moksę dojrzewającą trzy lata, pięć lat, osiem lat, a nawet dziesięć lat.