- -10%
Nalewka Su Zi Jiang Qi Wan - 063 Dudnienie tam-tamów - YaoMedica
Typ: nalewka
Inspirowana recepturą: Su Zi Jiang Qi Wan
Moc alkoholu: 45,1% vol.
Pojemność: 50 ml
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Najniższa cena z 30 dni przed aktualną promocją: 70,00 zł
Nie było taniej! Jest to najniższa cena z ostatnich 30 dni!
Opis produktu
Nalewka alkoholowa na bazie ziół od YaoMedica, inspirowana tradycyjną chińską recepturą "Su Zi Jiang Qi Wan".
Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.
Kraj produkcji:
Czechy
Pojemność:
50 ml
Receptura „Su Zi Jiang Qi Wan” w TCM
„Su Zi Jiang Qi Wan” to klasyczna receptura Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, której składniki ukierunkowane są głównie na wsparcie prawidłowej pracy układu oddechowego.
Pomaga przekształcić Zimną Flegmę i odprowadzić Wilgoć oraz ściągnąć w dół zbuntowane Qi Płuc i Żołądka, wyregulować Qi i wzmocnić Śledzionę.
Nasiona pachnotki według medycyny chińskiej są ziołem, które przekształca Śluz i pomaga Qi Płuc w zejściu, rozluźniając w ten sposób całe Płuca. Inne zioła pomagają odprowadzić Śluz i przywrócić prawidłowy mechanizm Qi, ale także wspomagają witalność całego ciała, uzupełniając Qi i Krew. Kozieradka za to wspiera prawidłową pracę zaatakowanych przez przeziębienie Płuc. To właśnie ta kombinacja jest niezwykle skuteczna w usuwaniu „głęboko osadzonego” Śluzu. Pomaga w tym także korzeń szupinu.
Jest to receptura z XI wieku, która powstała poprzez modyfikację słynnego wywaru z nasion pachnotki, opracowanego w VII wieku przez wielkiego lekarza i nauczyciela Sun Si-Miao.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.
Składniki receptury „Su Zi Jiang Qi Wan”:
- Su Zi
- Yu Bai Fu
- Dang Gui
- Gan Cao
- Hou Po
- Qian Hu
- Rou Gui
- Sheng Jiang
- Da Zao
- Zi Su Ye
- Ku Shen
- Xing Ren
- Cheng Liu
Zasady stosowania receptur w TCM
W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.
Więcej o recepturach TCM
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.
Nalewki ziołowe YaoMedica
YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.
W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt. Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.
Jakość i bezpieczeństwo
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.
Zapisz się na newsletter!
Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):