Zdrowy mózg
Wydawnictwo: Vital
Rok wydania: 2021
Liczba stron: 448
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: Miękka
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Jak z pomocą składników odżywczych pokonać zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm, depresję, lęk, schizofrenię i chorobą Alzheimera
Opis książki
Zdrowy mózg to książka w której opisany został system naturalnej terapii biochemicznej, oparty na najnowszych badaniach naukowych mogący pomóc milionom osób u których zdiagnozowano zaburzenia psychiczne. Bazuje on na założeniu, że większośc ludzi cierpi na brak równowagi składników odżywczych i witamin, spowodowany czynnikami zarówno genetycznymi jak i środowiskowymi, a zaburzenia te mogą wyrządzić wiele szkód w pracy mózgu.
W tej książce Autor podkreśla, że najważniejsze jest określenie biochemii każdego pacjenta i stworzenie indywidualnego programu leczenia, mającego na celu przywrócenie równowagi chemicznej w mózgu. Leczenie polega na terapeutycznym stosowaniu witamin, minerałów, aminokwasów i olejków eterycznych. Większość pacjentów odnosi korzyści z terapii biochemicznej wskutek:
- unormowania stężenia składników odżywczych potrzebnych do syntezy neuroprzekaźników,
- regulacji aktywności neuroprzekaźników za pomocą ukierunkowanej terapii składnikami odżywczymi,
- zredukowania stresu oksydacyjnego wywoływanego przez wolne rodniki.
Biochemia mózgu określa, które składniki odżywcze są niezbędne do syntezy neuroprzekaźników, regulacji genów oraz ochrony antyoksydacyjnej. Ich niedobór lub nadmiar w diecie powoduje poważne choroby psychiczne i starzenie się mózgu. Takie zaburzenia równowagi składników odżywczych można wykryć za pomocą prostych badań krwi i moczu. Leczenie tych poważnych chorób przy zastosowaniu terapii biochemicznych z wykorzystaniem naturalnych substancji chemicznych może wyrównać poziom kluczowych składników odżywczych w mózgu i wywrzeć ogromny wpływ na zdrowie psychiczne.
Stężenie witaminy B6 w mózgu jest około 100 razy wyższe niż jej poziom we krwi i pełni ona ważną rolę w funkcjonowaniu umysłu. A poważny niedobór tego składnika odżywczego został powiązany z drażliwością, depresją, słabą pamięcią krótkotrwałą i psychozą. To nic zaskakującego, gdyż witamina B6 jest niezbędna do efektywnej syntezy serotoniny, dopaminy i GABA, trzech kluczowych neuroprzekaźników. Z książki dowiesz się, że terapia składnikami odżywczymi regulująca poziom witaminy B6 w mózgu może być bardzo skuteczna.
Niedobór cynku jest najczęściej obserwowanym zaburzeniem biochemicznym w populacjach pacjentów cierpiących na problemy ze zdrowiem psychicznym. Autor podkreśla, że ponad 90% osób, u których zdiagnozowano depresję, zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm i schizofrenię wykazuje niski poziom cynku w osoczu krwi. Ten ciekawy fakt można wyjaśnić między innymi tym, że przy większości zaburzeń psychicznych występuje stres oksydacyjny. Powoduje on drastyczne obniżenie zapasów cynku w organizmie.
Istnieje wiele innych składników odżywczych o dużym znaczeniu dla funkcjonowania mózgu. Selen, witamina C, witamina E oraz inne naturalne antyoksydanty zwalczają stany zapalne oraz wolne rodniki w mózgu. Pośrednio też zwiększają aktywność glutaminianu w receptorach NMDA. Zaś niedobór witaminy D powiązano z depresją, schizofrenią, ADHD oraz innymi zaburzeniami psychicznymi. Dlatego też Autor podkreśla kluczowe znaczenie witaminy D dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Spis treści
- Przedmowa
- Rozdział 1. Indywidualność biochemiczna, a zdrowie psychiczne
- Rozdział 2. Równowaga chemiczna mózgu w pigułce
- Rozdział 3. Kluczowe znaczenie składników odżywczych dla zdrowia psychicznego
- Rozdział 4. Epigenetyka a zdrowie psychiczne
- Rozdział 5. Schizofrenia
- Rozdział 6. Depresja
- Rozdział 7. Autyzm
- Rozdział 8. Zaburzenie behawioralne i ADHD
- Rozdział 9. Choroba Alzheimera
- Rozdział 10. Proces kliniczny
- Źródła
- Słowniczek
- Aneks A. Metylacja
- Aneks B. Stres oksydacyjny
- Aneks C. Metalotioneiny
- Aneks D. Zasoby kliniczne
- O Autorze
Autor
dr William J. Walsh to światowej sławy specjalista w dziedzinie leczenia za pomocą składników odżywczych. Jest prezesem działającego na zasadzie non profit Walsh Research Institute w stanie Illinois i prowadzi programy szkolenia lekarzy w Australii, Norwegii oraz innych krajach. Napisał ponad 200 artykułów naukowych oraz raportów i posiada pięć patentów. Przedstawił wyniki swoich badań w Amerykańskim Towarzystwie Psychiatrycznym, Senacie Stanów Zjednoczonych oraz amerykańskich Narodowych Instytutach Zdrowia i przemawiał na 28 konferencjach międzynarodowych. Po uzyskaniu dyplomów z Notre Dame i Uniwersytetu Michigan, dr Walsh otrzymał tytuł doktora inżynierii chemicznej na uniwersytecie Iowa State. Gdy w latach 70. pracował w Argonne National Laboratory, zorganizował w więzieniu program wolontariatu, który zaowocował badaniami nad przyczynami agresywnego zachowania. W ciągu kolejnych 30 lat opracował terapie biochemiczne dla pacjentów z zaburzeniami behawioralnymi, ADHD, autyzmem, depresją, zaburzeniami lękowymi, schizofrenią oraz chorobą Alzheimera, stosowane obecnie przez lekarzy na całym świecie.