- -10%
Nalewka Chai Hu Shu Gan Tang Jia Jian - 051 Fale czułości - YaoMedica
Typ: nalewka
Inspirowana recepturą: Chai Hu Shu Gan Tang Jia Jian
Moc alkoholu: 46,5% vol.
Pojemność: 50 ml
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Najniższa cena z 30 dni przed aktualną promocją: 70,00 zł
Nie było taniej! Jest to najniższa cena z ostatnich 30 dni!
Opis produktu
Nalewka alkoholowa na bazie ziół od YaoMedica, inspirowana tradycyjną chińską recepturą "Chai Hu Shu Gan Tang Jia Jian".
Opisując produkty zaklasyfikowane jako napoje alkoholowe nie sugerujemy, że alkohol posiada właściwości lecznicze. Poniżej, jako ciekawostkę, opisujemy wyłącznie właściwości ziół i grzybów.
Kraj produkcji:
Czechy
Pojemność:
50 ml
Receptura „Chai Hu Shu Gan Tang Jia Jian” w TCM*
„Chai Hu Shu Gan Tang Jia Jian” to tradycyjna receptura medycyny chińskiej, której celem jest łagodzenie zastoju Qi Wątroby, co korzystnie wpływa na krążenie energii Qi, harmonizację przepływu Krwi. Zawarte w niej zioła pomagają uwolnić blokady w okolicy piersi.
Wątroba według TCM to narząd, który zapewnia płynny przepływ Qi i Krwi w ciele, a także emocji i płynów ustrojowych. Emocje powodują często blokadę Wątroby i w zależności od ich nasilenie mogą ją blokować mniej lub bardziej.
U kobiet zmienia się to w zależności od fazy cyklu miesiączkowego. Przed miesiączką następuje tzw. stagnacja fizjologiczna, kiedy ścieżka Chong Mai wypełnia się Krwią i czeka, czy kobieta zajdzie w ciążę czy zacznie się miesiączka. Jeśli Wątroba u kobiety ma tendencję do blokowania, pojawia się tzw. zespół cech i zachowań określanych w podejściu zachodnim jako zespół napięcia przedmiesiączkowego. Sposób, w jaki Wątroba może wpływać na funkcje wszystkich narządów i przepływ wszystkich substancji witalnych oraz jak sama jest zależna od poziomu stresu i emocji, jest przyczyną powstawania tzw. chorób psychosomatycznych lub somatyzacji stresu. Blokady występują na różnych poziomach ciała.
U kobiet zwykle objawiają się w takich miejscach jak tarczyca, piersi (ból przed miesiączką i różne struktury), klatka piersiowa (trudności w oddychaniu, ból i ucisk w dolnych żebrach), problemy z trawieniem i zastój w Dolnym Ogrzewaczu.
Opis zastosowania poszczególnych składników:
Chen Pi - reguluje Qi, wzmacnia funkcje transportu Śledziony, zalecany przy zastoju Qi Śledzony i Żołądka. Pobudza krążenie Qi kierując je w dół.
Chai Hu - uwalnia zablokowane Qi Wątroby, Unosi Qi do góry. Uwaga przy kaszlu z powodu niedoboru Yin lub Ognia Wątroby, który unosi się do góry.
Chuan Xiong - pobudza krążenie Krwi i Qi, zalecany przy zastojach. Pomaga pozbyć się Wiatru z ciała. Porusza Qi do góry. Uwaga przy niedoborze Yin z powodu Gorąca, bólach głowy z powodu wznoszącego się Yang Wątroby.
Zhi Ke - porusza Qi i łagodzi uczucie rozpierania i ucisku.
Bai Shao - odżywia Krew, uspokaja Yang Wątroby oraz łagodzi objawy zastoju Qi Wątroby oraz wznoszącego się Yang Wątroby. Ochrania Yin. Uwaga przy biegunce z Niedoborowego Zimna i osłabionym Yang z Niedoborowym Zimnem.
Gan Cao - wzmacnia Śledzionę, polecana na niedobór Qi i Krwi. Pomaga nawilżyć Płuca, oczyszcza Gorąco i redukuje Ognistą Toksyczność. Uwaga przy nadmiarze Wilgoci.
Xiang Fu - reguluje Qi Wątroby, stosowany przy zastoju Qi Wątroby, dysharmonii między Wątrobą, a Śledzioną. Uwaga przy niedoborze Qi bez zastoju, niedoborze Yin oraz Gorącu Krwi.
Wang Bu Liu Xing - wspomaga prawidłowe krążenie Krwi.
Si Gua Luo - rozprasza Wiatr i odblokowuje kanały zablokowane przez Wilgotne Gorąco.
Yu Jin - pobudza krążenie Krwi i Qi oraz pomaga pozbyć się zastojów, szczególnie Wątroby. Ochładza Krew, gdy Gorący Śluz powoduje niepokój i pobudzenie. Uwaga przy braku zastoju Qi lub Krwi i przy niedoborach Yin z powodu utraty Krwi.
*Sformułowania zapisane dużą literą to terminy z zakresu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, które mogą mieć inne znaczenie niż podobne terminy wykorzystywane w nomenklaturze zachodniej. Przykładowo Żołądek w rozumieniu TCM to cały obieg czynnościowy związany z trawieniem i przemianą materii, a nie określenie konkretnego narządu anatomicznego. Z kolei pojęcie takie jak „Qi” lub „Esencja” w ogóle nie występują w nazewnictwie zachodnim i nie mają tam swojego odpowiednika.
Składniki receptury „Chai Hu Shu Gan Tang Jia Jian”:
- Chen Pi
- Chai Hu
- Chuan Xiong
- Zhi Ke
- Bai Shao
- Gan Cao
- Xiang Fu
- Wang Bu Liu Xing
- Si Gua Luo
- Yu Jin
Zasady stosowania receptur w TCM
W medycynie chińskiej stosowano zasadę użycia jednej kropli ziołowego preparatu na jeden kilogram masy ciała pacjenta. Taką porcję dzielono na pół i stosowano dwa razy dziennie rozcieńczając ją w wodzie.
Więcej o recepturach TCM
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o stosowaniu tradycyjnych chińskich receptur wejdź tutaj.
Nalewki ziołowe YaoMedica
YaoMedica to marka oferująca bardzo szeroką gamę nalewek ziołowych na bazie alkoholu. Inspiracją do ich powstania są sprawdzone receptury ziołowe Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, stosowane od przeszło 2000 lat. Do produkcji używany jest wyłącznie najwyższej jakości surowiec, uprawniany w ekologicznie czystym środowisku. Zastosowane zioła nie zwierają pestycydów, metali ciężkich ani żadnych mikroorganizmów.
W języku chińskim Yao oznacza "roślinę leczniczą", którą stanowić może nie tylko zioło, ale także minerał lub małż. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej zioła najczęściej stosuje się w mieszankach, tak aby ich działania nawzajem się uzupełniały. To dzięki ich interakcji można uzyskać pożądany efekt.
Metod przetwarzania Yao w chińskiej fitoterapii jest kilka. Najczęściej stosuje się wywary, gotując zioła przez około 20 minut. Drugą formą są tabletki Wan, czyli wytłaczanie surowca i prasowanie go w małe kulki. Natomiast nalewki, nazywane w starożytnych Chinach "winami leczniczymi" są trzecią, równie popularną formą opracowywania Yao przez zastosowanie alkoholu.
Jakość i bezpieczeństwo
Podstawą nalewek alkoholowych YaoMedica są chińskie grzyby i zioła. Do tworzenia nalewek wykorzystuje się surowce najwyższej jakości. W pierwszym etapie produkcji wysuszone zioła i grzyby mieli się na drobny proszek, a następnie maceruje w 50% alkoholu przez okres jednego miesiąca. W tym czasie maceraty codziennie są dynamizowane, aby zioła mogły uwolnić pełnię swojego potencjału. Przygotowane w ten sposób nalewki nie są już rozcieńczane.
Zapisz się na newsletter!
Zapisz się na newsletter MycoMedica® aby otrzymywać cotygodniową porcję wiedzy o grzybach i ziołach stosowanych w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM):