Kuchnia ajurwedyjska według czterech pór roku
Autor: M. Durst, D. Iding, J. Wafler
Rok wydania: 2011
Liczba stron: 144
Format: 195 x 265 mm
Oprawa: Twarda
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
90 przepisów wegetariańskich na bazie produktów europejskich
Opis książki
Kuchnia ajurwedyjska według czterech pór roku to książka w której autorzy przenoszą czytelnika w niezwykłą podróż, po wegetariańskich przepisach opracowanych na podstawie ajurwedyjskiego systemu odżywiania. Gotujmy i delektujmy się potrawami z krajowych warzyw, owoców i ziół. Słowo „ajurweda” pochodzi z sanskrytu, składa sie z dwóch członów ayus (życie) i vid (wiedza), najczęściej tłumaczone jest jako wiedza o długowieczności. W ajurwedzie główną rolę odgrywają trzy dosze: wata, pitta, kapha. Ciało, umysł i dusza są ze sobą nierozerwalnie połączone, dlatego dosze regulują zarówno cielesne, jak i umysłowe i duchowe funkcje ludzkiego organizmu.
Harmonijne, niezakłócone oddziaływanie trzech dosz może zostać osiągnięte jedynie poprzez zrównoważony, odpowiedni do typu organizmu tryb życia oraz zdrowe odżywianie według zasad ajurwedy. Wszystko czego człowiek doświadcza, co spożywa i czyni wpływa na kształtowanie się jego dosz.
Kuchnia ajurwedyjska zawiera dokładną charakterystykę trzech dosz wraz z opisem potraw polecanych dla poszczególnych konstytucji ciała. Spożywanie pokarmów dostosowanych do typu osobowości wprowadza człowieka w stan równowagi, zapewnia organizmowi dobrą przemianę materii i pomaga oczyścić organizm. Ponadto znajdziemy tutaj dokładny opis przypraw, które w kuchni wegetariańskiej odgrywają istotną rolę, a co najważniejsze dowiemy się z tej praktycznej wegetariańskiej książki jakie potrawy spożywać w jakich porach roku.
Kuchnia ajurwedyjska to nie tylko egzotyczna kuchnia indyjska. Również europejskie artykuły spożywcze, rosnące u nas zioła, warzywa i owoce, można przyrządzać zgodnie z zasadami ajurwedy. Potrawy odpowiadają porom roku, są proste w przygotowaniu, a mimo to wyrafinowane w smaku.
Autor
Markus Drust - urodzony w roku 1948, zajmuje się ogrodnictwem ekologicznym, jest pedagogiem i psychoterapeutą. Początkowo zapaliny kucharz amator stał się kucharzem profesjonalistą specjalizującym się w kuchni ajurwedyjskiej.
Johanna Wafler - urodzona w roku 1962, od ponad dwudziestu lat zajmuje się różnymi dziedzinami medycyny naturalnej. Lekarka szwajcarskiego związku lekarzy niekonwencjonalnych (NVS) i dyplomowana specjalistka ajurwedy w dziedzinie masażu, żywienia, doradztwa odnośnie stylu do życia oraz ziołolecznictwa.
Doris Iding - nauczycielka jogi z uprawnieniami lekarskimi, etnolog. Specjalizuje się w integracji wschodnich i zachodnich metod leczenia, przedmiotem jej zainteresowania są techniki zmieniające świadomość, szamanizm i medycyna ludowa. Mieszka i pracuje w Monachium, wykonuje wolny zawód dziennikarki i redaktorki dla różnych czasopism, a także instruktorki jogi oraz wykładowcy filozofii jogi kształcącego kandydatów na nauczycieli jogi.
SPIS TREŚCI
- Wprowadzenie
- Historia ajurwedy
- Trzy dosze: wata, pitta, kapha
- Właściwości dosz
- Dominacja poszczególnych dosz
- Agni - ogień trawienny
- Powstawanie ama
- Trzy guny
- Sześć podstawowych smaków
- Ajurwedyjskie wskazówki dla pracujących zawodowo
- Ajurwedyjskie wskazówki dla całej rodziny
- Gotowanie według ajurwedy i odżywianie zgodne z porami roku
- Najważniejsze zioła i przyprawy kuchni ajurwedyjskiej
- Przepisy
- śniadanie i napoje
- Czas doszy kapha
- Produkty sezonowe
- Zupy
- Przystawki
- Sałatki
- Dania główne
- Desery
- Czas doszy pitta
- Produkty sezonowe
- Zupy
- Przystawki
- Sałatki
- Dania główne
- Desery
- Czas doszy pitta
- Produkty sezonowe
- Zupy
- Przystawki
- Sałatki
- Dania główne
- Desery
- Czas doszy wata
- Produkty sezonowe
- Zupy
- Przystawki
- Sałatki
- Dania główne
- Desery
- Przepisy dietetycznych
- Przepisy podstawowe