- Brak na stanie

Autor: Tero Isokauppila
Wydawnictwo: Wydawnictwo Kobiece
Rok wydania: 2024
Liczba stron: 344
Oprawa: miękka
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Przewodnik po azjatyckich grzybach, które odmładzają ciało, dodają energii i przedłużają życie.
Grzyby to wyjątkowe organizmy, które mogą odegrać kluczową rolę w poprawie zdrowia i wspieraniu długowieczności. W swoim przewodniku, Tero Isokauppila, uznany autorytet w dziedzinie grzybów leczniczych, przybliża ich niezwykłe właściwości. W kulturze azjatyckiej grzyby adaptogenne są cenione od wieków za swoje liczne korzyści zdrowotne. Zawierają naturalne substancje wspierające funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu. Grzyby te pomagają zwiększyć wytrzymałość organizmu, poprawiają odporność na stres i wykazują wiele innych właściwości prozdrowotnych. Niektóre z nich korzystnie wpływają na wygląd skóry, inne wspomagają regenerację po wysiłku, a jeszcze inne regulują gospodarkę hormonalną, poziom cukru we krwi i ciśnienie. Uznawane są za superżywność i należą do najzdrowszych naturalnych suplementów diety.
Tero Isokauppila opisuje różne rodzaje grzybów leczniczych oraz ich główne właściwości. Grzyby reishi (lingzhi) wzmacniają układ odpornościowy i są stosowane w terapii antynowotworowej. Shiitake uspokajają nerwy, wzmacniają odporność, obniżają ciśnienie krwi i cholesterol, a także działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Chaga, z kolei, znana jest z właściwości oczyszczających, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgorączkowych. Wspiera również odporność, reguluje ciśnienie krwi, wspomaga wątrobę oraz reguluje poziom cukru.
Dodatkowo, autor proponuje 50 prostych przepisów na przekąski, zupy, dania główne, napoje, smoothies oraz słodycze, bazujących na azjatyckich grzybach.
Tero Isokauppila - Pochodzi z Finlandii. Absolwent chemii na Uniwersytecie Cornella uzyskał certyfikat z zakresu odżywiania roślinnego. Ekspert w dziedzinie grzybów leczniczych i naturalnego wzmacniania zdrowia.