Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej
Autor: Kastner Joerg
Wydawnictwo: GALAKTYKA
Rok wydania: 2016
Liczba stron: 342
Oprawa: Twarda
Format: 150 x 240
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Opis książki
Przez wieki Chińczycy wierzyli, że właściwa dieta pozwala na zachowanie zdrowia i leczenie różnorodnych zaburzeń. Książka zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym.
Książka zawiera:
- opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych
- praktyczne wskazówki dotyczące zaadaptowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów
- przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych
- listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego
- porady odnoszące się do terapii akupunkturą
Spis treści
I. Teoria
A. Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej
- Yin i yang
- Terapeutyczne zasady TMCh
- Pięć przemian (wu xing)
- Pięć podstawowych substancji
- Przyczyny chorób
- Teoria tradycyjnej dietetyki chińskiej
- Funkcja potrójnego ogrzewacza (san jiao)
B. Metodologia terapii żywieniowej
- Energetyka pożywienia
- Energetyczna natura termiczna
- Pięć smaków (wu wei)
- Związek smaków z systemem narządów
- Wpływanie na naturę termiczną pożywienia
- Metoda gotowania w szczegółach
- Przygotowywanie posiłku zgodnie z pięcioma przemianami (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda)
II. Dietetyka chińska w praktyce
- Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej
- Szczególne znaczenie przemiany ziemi
- Odżywianie i rytmy codzienne
- Odżywianie i rytmy pór roku
- Odżywianie i czynniki patogenne
- Odżywianie i cykl życia ludzkiego
III. Zastosowanie dietetyki chińskiej w terapii
A. Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej
- Praktyczne wskazówki dotyczące udzielania porad dietetycznych
- Nie przejmuj się dogmatami
B. Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków
- System narządów - śledziona/trzustka-żołądek - przemiana ziemi
- System narządów - płuca-jelito grube - przemiana metalu
- System narządów - nerki-pęcherz moczowy - przemiana wody
- System narządów - wątroba-pęcherzyk żółciowy - przemiana drzewa
- System narządów - serce-jelito cienkie - przemiana ognia
IV. Klasyfikacja produktów spożywczych
- Warzywa
- Przyprawy, zioła, substancje słodzące, dodatki
- Owoce
- Mięso i drób
- Ryby/owoce morza
- Produkty mleczne, jajka, oleje
- Orzechy i nasiona
- Napoje alkoholowe, kawa i herbata
V. Przypadki kliniczne
- Dolegliwości układu oddechowego
- Dolegliwości żołądkowo-jelitowe
- Otyłość
- Zaburzenia układu krążenia
- Dolegliwości oczu
- Dolegliwości skórne
- Dolegliwości układu moczowo-płciowego
- Dolegliwości ginekologiczne
VI. Dietetyka chińska w skrócie
- Produkty zaklasyfikowane według przemiany/systemu narządów
- Produkty od A do Z
VII. Słowniczek