Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej
Terapia pożywieniem - Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
Poprzedni keyboard_arrow_left
Następny keyboard_arrow_right
zoom_in
Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej
Terapia pożywieniem - Dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Terapia pożywieniem - Dietetyka według tradycyjnej medycyny chińskiej

Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara
0.0
Brak opinii

Autor: Kastner Joerg

Wydawnictwo: GALAKTYKA

Rok wydania: 2016

Liczba stron: 342

Oprawa: Twarda

Format: 150 x 240

Kod produktu: G01
Producent:Galaktyka
Cena:
95,00 zł

Dostępne

Dostępny w magazynie

Ostatnie sztuki

Dostępne

14 dni

na zwrot zakupów

Dostępne

Darmowa wysyłka

przy zamówieniu od 350zł

Opis książki

Przez wieki Chińczycy wierzyli, że właściwa dieta pozwala na zachowanie zdrowia i leczenie różnorodnych zaburzeń. Książka zapoznaje nas z zasadami tradycyjnej medycyny chińskiej i energetyką pożywienia, a także wyjaśnia, w jaki sposób stosować je w życiu codziennym.

Książka zawiera:

  • opisy zastosowania dietetyki chińskiej w praktyce oraz rozważania na temat czynników wpływających na dietę, takich jak zmieniające się pory roku oraz odmienne potrzeby dzieci i osób starszych
  • praktyczne wskazówki dotyczące zaadaptowania zasad chińskiej terapii pożywieniem do zachodnich realiów 
  • przykłady terapii pożywieniem dotyczące większości systemów narządów wewnętrznych
  • listę popularnych produktów spożywczych wraz z opisem ich działania leczniczego 
  • porady odnoszące się do terapii akupunkturą

Spis treści

I. Teoria

A. Podstawowe zasady tradycyjnej medycyny chińskiej oraz dietetyki chińskiej

  1. Yin i yang
  2. Terapeutyczne zasady TMCh
  3. Pięć przemian (wu xing)
  4. Pięć podstawowych substancji
  5. Przyczyny chorób
  6. Teoria tradycyjnej dietetyki chińskiej
  7. Funkcja potrójnego ogrzewacza (san jiao)

B. Metodologia terapii żywieniowej

  1. Energetyka pożywienia
  2. Energetyczna natura termiczna
  3. Pięć smaków (wu wei)
  4. Związek smaków z systemem narządów
  5. Wpływanie na naturę termiczną pożywienia
  6. Metoda gotowania w szczegółach
  7. Przygotowywanie posiłku zgodnie z pięcioma przemianami (drzewo, ogień, ziemia, metal, woda)

II. Dietetyka chińska w praktyce

  1. Podstawowe zalecenia dietetyki chińskiej
  2. Szczególne znaczenie przemiany ziemi
  3. Odżywianie i rytmy codzienne
  4. Odżywianie i rytmy pór roku
  5. Odżywianie i czynniki patogenne
  6. Odżywianie i cykl życia ludzkiego

III. Zastosowanie dietetyki chińskiej w terapii

A. Ogólne zastosowanie dietetyki chińskiej

  1. Praktyczne wskazówki dotyczące udzielania porad dietetycznych
  2. Nie przejmuj się dogmatami

B. Zastosowanie dietetyki chińskiej dla określonych przypadków

  1. System narządów - śledziona/trzustka-żołądek - przemiana ziemi
  2. System narządów - płuca-jelito grube - przemiana metalu
  3. System narządów - nerki-pęcherz moczowy - przemiana wody
  4. System narządów - wątroba-pęcherzyk żółciowy - przemiana drzewa
  5. System narządów - serce-jelito cienkie - przemiana ognia

IV. Klasyfikacja produktów spożywczych

  1. Warzywa
  2. Przyprawy, zioła, substancje słodzące, dodatki
  3. Owoce
  4. Mięso i drób
  5. Ryby/owoce morza
  6. Produkty mleczne, jajka, oleje
  7. Orzechy i nasiona
  8. Napoje alkoholowe, kawa i herbata

V. Przypadki kliniczne

  1. Dolegliwości układu oddechowego
  2. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe
  3. Otyłość
  4. Zaburzenia układu krążenia
  5. Dolegliwości oczu
  6. Dolegliwości skórne
  7. Dolegliwości układu moczowo-płciowego
  8. Dolegliwości ginekologiczne

VI. Dietetyka chińska w skrócie

  1. Produkty zaklasyfikowane według przemiany/systemu narządów
  2. Produkty od A do Z

VII. Słowniczek

G01

Opis

Tematyka
Odżywianie
Język
Polski
Nowy
chat Komentarze (0)

Cookies

Informacje dotyczące plików cookies

Ta witryna korzysta z własnych plików cookie, aby zapewnić Ci najwyższy poziom doświadczenia na naszej stronie . Wykorzystujemy również pliki cookie stron trzecich w celu ulepszenia naszych usług, analizy a nastepnie wyświetlania reklam związanych z Twoimi preferencjami na podstawie analizy Twoich zachowań podczas nawigacji.

Zarządzanie plikami cookies

O Cookies

Pliki cookie to niewielkie pliki tekstowe, które są zapisywane na komputerze lub urządzeniu mobilnym przez strony internetowe, które odwiedzasz. Służą do różnych celów, takich jak zapamiętywanie informacji o logowaniu użytkownika, śledzenie zachowania użytkownika w celach reklamowych i personalizacji doświadczenia przeglądania użytkownika. Istnieją dwa rodzaje plików cookie: sesyjne i trwałe. Te pierwsze są usuwane po zakończeniu sesji przeglądarki, podczas gdy te drugie pozostają na urządzeniu przez określony czas lub do momentu ich ręcznego usunięcia.

Loading...