Jedz i żyj zgodnie z porami roku
Wydawnictwo: Galaktyka
Liczba stron: 240
Oprawa: miękka
Format: 167 x 240
Kod produktu: G04
Producent: Galaktyka
Opis książki
W książce autorka wykorzystała metodę Pięciu Przemian z tradycyjnej medycyny chińskiej. Uwzględniła specyfikę każdej pory roku i dobór produktów według ich właściwości oraz technik gotowania. Omówiła kluczowe narządy organizmu ludzkiego, sposoby ich wzmacniania za pomocą odżywiania i odpowiednich ćwiczeń. W książce znajduje się kilkaset przepisów.Ponadto książka zawiera: praktyczne pomysły na potrawy, które warto jadać w określonych porach roku, schematy sezonowych jadłospisów, które mogą pomóc Ci w planowaniu codziennego menu, różne metody oczyszczania organizmu, medytacje i ćwiczenia oddechowe wzmacniające zdrowie.
Spis treści
- Przedmowa
- Wstęp
- I. Życie w harmonii z wszechświatem
- II. Miłość i jej moc uzdrawiania
- III. Świadomość – czynnik aktywizujący
- IV. Intuicja człowieka a świadome kreowanie zdrowia
- V. Energia pożywienia
- VI. Wszystko w równowadze: teoria jin – jang
- VII. Zegar biologiczny.
- VIII. Prawo Pięciu Przemian
- IX. Pięć Przemian w pożywieniu – smaki
- X. Zasady gotowania według Pięciu Przemian
- XI. Wiosna
- Sztuka gotowania na wiosnę
- Przemiana Drzewa - wątroba
- Przemiana Drzewa – pęcherzyk żółciowy
- Wiosenne oczyszczanie organizmu
- Zanieczyszczenie
- Metody oczyszczania organizmu
- Monodieta zbożowa
- Dieta zbożowa
- Dieta owocowo-warzywna (według dr E. Dąbrowskiej)
- Post
- Wiosenne przepisy
- Przykładowe jadłospisy na wiosnę
- XII. Lato.
- Sztuka gotowania latem
- Przemiana Ognia - serce
- Przemiana Ognia - jelito cienkie
- Jak skutecznie pozbyć się nadwagi?
- Przepisy
- Przykładowe jadłospisy na lato
- XIII. Późne lato (babie lato)
- Sztuka gotowania późnym latem
- Przemiana Ziemi – śledziona
- Przemiana Ziemi - żołądek
- Przepisy
- Przykładowe jadłospisy późnego lata
- XIV. Jesień
- Sztuka gotowania jesienią
- Przemiana Metalu – płuca
- Przemiana Metalu – jelito grube
- Przepisy
- Przykładowe jadłospisy na jesień
- XV. Zima
- Sztuka gotowania zimą
- Przemiana Wody - nerki
- Przemiana Wody - pęcherz moczowy
- Przepisy
- Przykładowe jadłospisy na zimę
- XVI. Dodatkowe przepisy
- XVII. Zakończenie
- XVIII. Spis potraw
- XIX. Spis ćwiczeń
- Bibliografia
- Indek
- Klasyfikacja produktów spożywczych według Pięciu Przemian