Uzdrawiająca moc adaptogenów
Autor: Danielle Ryan Broida, Tero Isokauppila
Wydawnictwo: Vital
Rok wydania: 2023
Liczba stron: 240
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: miękka
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Wzmocnij odporność i wydajność organizmu za pomocą leczniczych ziół i grzybów
Opis książki
Uzdrawiająca moc adaptogenów to książka, w której znajdziesz podpowiedzi, co możesz zrobić, aby codziennie mieć energię. Poznasz najważniejsze adaptogeny – rośliny i grzyby, które dadzą ci energię i zdrowie. Adaptogeny są obrońcami naszego zdrowia. Pomagają pozbyć się przeszkód i chorób, które uniemożliwiają nam życie pełną piersią. Pomagają organizmowi odzyskać równowagę i zdrowie. W bezpieczny sposób wspierają energię ciała, nie tylko dziś i jutro, ale nawet w wieku dziewięćdziesięciu lat – i jeszcze dłużej.
W książce znajdziesz dokładny opis 21 najlepszych adaptogenów, które zostały podzielone na trzy główne kategorie: ochrona, działanie i odbudowa. Adaptogeny służące ochronie sprzyjają najbardziej odporności i urodzie. Te, należące do kategorii działanie, wspierają energię i skupienie, natomiast te, które służą odbudowie, uśmierzają stres i sprzyjają długowieczności. Dzięki nim pokonasz alergie i stany zapalne. Superrośliny to grupa leczniczych roślin stosowanych od wieków ze względu na płynące z nich liczne korzyści zdrowotne. Znajdziesz w nich kilka znajomych gatunków, na przykład kurkumę i kakao, jak również nieco bardziej niszowe (dla mieszkańców Zachodu), w rodzaju ashwagandhy, traganka lub jiaogulanu. Członkowie wszystkich kultur świata polegali na roślinach leczniczych, chcąc utrzymać dobre zdrowie i ustrzec się przed chorobami. Rośliny lecznicze mają wiele zastosowań, zawierają szeroką gamę fitochemikaliów i niosą ze sobą liczne korzyści zdrowotne. Wzmacniają energię, funkcje umysłowe, budują odporność i poprawiają pamięć. Skutecznie zwalczają alergie, dbają o zdrowie wątroby i jelit. Odkryj leczniczą moc grzybów, które są wartościowymi dla zdrowia adaptogenami Grzyby funkcjonalne należą do podzbioru królestwa grzybów, który ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Grzyby, podobnie jak rośliny i zwierzęta, są w rzeczywistości osobnym królestwem biologicznym. Spośród milionów gatunków można wyłonić około siedmiuset, których używa się na całym świecie ze względu na ich pozytywny wpływ na zdrowie. Grzyby należą do najbardziej złożonych, skutecznych, a zarazem najbezpieczniejszych naturalnych leków na naszej planecie. Wiele z nich stosuje się od tysięcy lat w tradycyjnych systemach medycyny. Są też adaptogenami, które niwelują skutki stresu i stany zapalne. Jak wybrać i stosować adaptogeny? Z tą książką poznasz historię odkrycia adaptogenów, dowiesz się czym są i jaki mają wpływ na organizm. Dowiesz się również, jak wybrać adaptogen, który będzie odpowiedni dla twojego wyjątkowego organizmu i jego potrzeb. Znajdziesz dokładny opis 21 adaptogenów. Ta wiedza zagwarantuje ci pewność, skuteczność i prawidłowość użytkowania. Dowiesz się, kiedy i dlaczego wprowadzić je do swojej codziennej rutyny. Poznasz kluczowe korzyści płynące z ich stosowania, a nawet dowiesz się, jak rozpoznać najwyższej jakości produkty, które przyniosą najlepsze efekty. Odkryjesz dziesięć przykazań adaptogenów – proste, sprawdzone materiały na temat ich codziennego stosowania – oraz wskazówki, które pomogą ci w praktycznym i długotrwałym włączeniu adaptogenów do codziennej rutyny.
O autorze
Danielle Ryan Broida - kluczową figura w światowym ruchu miłośników grzybów. Jako certyfikowana zielarka (RH) American Herbalists Guild (AHG), certyfikowana specjalistka od żywienia holistycznego, instruktorka mykologii i krajowa dydaktyczka Four Sigmatic Danielle uczy cały świat na temat wartości życia z grzybami funkcjonalnymi.
Tero Isokauppila - założyciel i dyrektor generalny firmy specjalizującej się w sprzedaży grzybów funkcjonalnych i adaptogenów. Jej celem jest popularyzacja roślin o właściwościach leczniczych, które charakteryzują się największą ilością składników odżywczych. Został dwukrotnie wybrany jednym z 50 najlepszych działaczy żywnościowych na świecie przez Academy of Culinary Nutrition.