Uzdrawianie żywnością
Autor: dr Andrea Uberall prof.dr Florian Uberall
Wydawnictwo: Vital
Rok wydania: 2017
Liczba stron: 200
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: Miękka
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Tybetański sposób na choroby cywilizacyjne.
Opis książki
Coraz więcej ludzi uświadamia sobie, że jedzenie nie tylko odżywia ciało, ale może również służyć jako najskuteczniejsze lekarstwo. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że prawda ta została odkryta już przed wiekami w Tybecie. Dzięki tej książce Ty również możesz skorzystać z przedwiecznych skutecznych technik przywracania zdrowia duszy i ciała.
Autorzy, opierając się na tybetańskiej nauce o harmonii obalają najczęstsze mity żywieniowe i ujawniają co się za nimi kryje. Dzięki nim dowiesz się, dlaczego człowiek jest wszystkożerny, a margaryna wcale nie jest lepsza od masła. Poznasz również całą prawdę o mleku, słodzikach, cholesterolu i napojach energetycznych.
Gdy już dowiesz się, czego powinieneś unikać, nauczysz się także wybierać odpowiednie dla siebie pożywienie. Pomocne w tym będą znane od stuleci w Tybecie 3 siły, 6 kierunków smakowych oraz 8 potencji. Opierając się na powyższych wartościach zaczniesz rozróżniać typy ludzi według zapotrzebowania ich organizmów oraz odpowiednią dla nich żywność. Nauczysz się tym samym dbać o jelita i zagwarantujesz sobie ich zdrowie na długie lata. Dowiesz się, dlaczego osoby urodzone przez cesarskie cięcie mają z nimi problem i w jaki sposób może pomóc olej z czarnuszki. Uzyskasz zupełnie nowe spojrzenie na miażdżycę, wypalenie zawodowe, otyłość i uzależnienie od słodyczy. Dzięki wykorzystaniu medycyny żywieniowej pozbędziesz się powyższych dolegliwości, jak i raka, chorób skóry i schorzeń umysłowych.
Autor
Dr Andrea Uberall- jest psychologiem, certyfikowanym lekarzem kinezjologiom, dietetykiem i kierownikiem ds.Stresu, z własną praktyką terapii holistycznej. Wraz z mężem prowadzi Centrum Informacyjne Medycyny Tybetańskiej.
Prof. dr Florian Uberall- studiował mikrobiologię i biochemię na Uniwersytecie Leopolda Franzensa w Innsbrucku. Od 2000 roku jest lekarzem dyplomowanym we wszystkich dziedzinach biochemii medycznej. Zajmuje się badaniami nad diagnostyką molekularną nowotworów oraz biochemią żywienia w Centrum Chemii i Biomedycyny (CCB) Uniwersytetu Medycznego w Innsbrucku. Jest założycielem i prezesem Centrum Informacyjnego Medycyny Tybetańskiej, Nature Est Health oraz Natest Naturstofftestung & Consulting GmbH in Telfs.
Spis treści
- Wstęp
- Zakończenie dawnych nawyków żywieniowych i obranie nowej drogi.
- Obalenie mitów żywieniowych.
- Najczęstsze mity żywieniowe i co się za nimi kryje.
- Mit 1: Nauka wie wszystko o żywieniu.
- Mit 2: Mięso jest pokarmem odpowiednim dla gatunku ludzkiego.
- Mit 3: Produkty mięsne wzmacniają i odżywiają ludzki organizm.
- Mit 4: Człowiek jest wszystkożerny.
- Mit 5: Margaryna jest zdrowsza niż masło.
- Mit 6: Cholesterol jako śmiertelne niebezpieczeństwo.
- Mit 7: Mleko krowie jest zdrowe i odpowiednie dla człowieka.
- Mit 8: Mleko krowie jest niezbędne dla zdrowych kości.
- Mit 9: Batoniki mleczne są odpowiednim pożywieniem dla dzieci między posiłkami.
- Mit 10: Napoje energetyczne dodają mocy.
- Mit 11: Coca cola jest lekiem z domowej apteczki, pomaga na biegunkę przed podróżą.
- Mit 12: Woda pitna w trakcie posiłku rozpuszcza kwasy żołądkowe.
- Mit 13: Stewia- cudowny specyfik: słodki, pozbawiony kalorii i zdrowy.
- Tybetańska nauka o harmonii.
- Początkiem każdej choroby jest problem energetyczny.
- Energetyczny wszechświat Tybetu.
- Energia z subtelnej materii kształtuje naszą osobowość.
- Wiatr (lung): siła poruszająca.
- Żółć (tripa): siła ocieplająca.
- Flegma (beken): siła podtrzymująca.
- Sześć kierunków smakowych oraz osiem potencji.
- Zaburzona potencja a zmiana smaku.
- Kod zdrowia według zachodniego sposobu myślenia.
- Poznaj swoją osobowość.
- Żywność dla danego typu według nauki o harmonii.
- Zdrowie jelit.
- Jak dbać o jelita i utrzymać je w zdrowiu przez długie lata? Kiedy enteryczny (jelitowy) układ nerwowy odmawia posłuszeństwa.
- Co lodowate stopy mówią o trawieniu?
- Olej z czarnuszki: energetyczne pożywienie dla jelita.
- Dzieci urodzone poprzez cesarskie cięcie mają uszkodzone jelita.
- Lecznicze kiełki dla jelita.
- Gdy żołądek ma się dobrze, to jelita też.
- Odżywia nas tylko to, co jest dobrze przyjmowane przez jelita.
- Jelito nie toleruje pożywienia odpowiedniego dla gatunku ludzkiego.
- Czy wzdęcia są naturalnym objawem?
- Jelita przynoszą spokój naszej duszy.
- Tylko zdrowe jelita chronią nasze serce.
- Choroby cywilizacyjne współczesnego człowieka.
- Miażdżyca - w dzisiejszych czasach dotyka nawet dzieci.
- Wypalenie zawodowe (burn out) jest chorobą zapalną.
- Życie ludzi otyłych jest zagrożone.
- Nie jesteś chory, a jedynie spragniony.
- Uzależnienie od słodyczy.
- Gruby pomimo wegańskiego odżywiania?
- Napady gorąca podczas posiłku.
- Pożywienie zmodyfikowane chemicznie nie leczy.
- Medycyna żywieniowa - medycyna nowego stulecia.
- Poznanie medycyny żywieniowej i jej codzienne zastosowanie.
- Leczenie chorób cywilizacyjnych.
- Łagodne leczenie miażdżycy.
- Raka można wyleczyć siłami natury.
- Leczenie wypalenia zawodowego bez użycia środków psychotropowych.
- Ochrona skóry poprzez mądre odżywianie.
- Leczenie jelita bez użycia chemii.
- W ten sposób znikają kilogramy.
- Tak należy odżywiać się zdrowo i utrzymywać sprawność umysłu.
- Gotowanie z goryczką i ziołami - nowy trend w odżywianiu.
- Prognozy na przyszłość
- Medycyna żywieniowa ogromną szansą w przyszłości.
- Załączniki
- Tybetańskie przepisy ziołowe.
- Herbal Impulse Concept - tybetańska tradycja na nowo zdefiniowana na potrzeby Zachodu.
- Literatura uzupełniająca.
- Filmy.
- Adresy.
- Podziękowania.