Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z
Powiększ
  • Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z
Strzałka w lewo Strzałka w prawo

Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z

Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota
Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara
0.0
0

Autor: prof. dr Friedrich Hainbuch

Wydawnictwo: Studio Vital

Rok wydania: 2021

Liczba stron: 248

Format: 145 x 205 mm

Oprawa: Miękka

Kod produktu: V130
Producent:Vital
Cena:
57,00 zł
Ostatnie sztuki w magazynie

Dostępne

Dostępny w magazynie

Dostępne

Dostępny w magazynie

Ostatnie sztuki

Dostępne

Niedostępny w magazynie

Wyprzedany

Dostępne

14 dni

na zwrot zakupów

Dostępne

Darmowa wysyłka

przy zamówieniu od 350 zł

Przepisy na maści, syropy, nalewki i wiele więcej dobrodziejstw, jakie oferują produkty pszczele

Opis książki

Lecznicza moc pszczół to książka, w której znajdziesz przepisy, dawkowanie i terapie z pyłku kwiatowego i pierzgi, które najczęściej stosuje się przy chorobach wątroby, anemii, stresie, reumatyzmie, zaburzeniach czynnościowych i chorobach jelit, zwłaszcza takich, którym towarzyszy zaparcie – zapalenie jelit, procesy fermentacyjne lub gnilne powodujące wrzody, chroniczne zaparcia.

Produkty pszczele to coś więcej niż miód. Choć ten słodki przysmak znamy najlepiej i wykorzystujemy choćby przy przeziębieniach. Inne cenne dobrodziejstwa z pasieki to pyłek kwiatowy, pierzga, kit, mleczko, jad czy wosk. Dzięki tej książce poznasz zastosowanie lecznicze tych preparatów prozdrowotnych. I w każdej chwili będziesz mógł z nich samodzielnie skorzystać. Autor, który przez lata gromadził wiedzę o produktach pszczelich, prezentuje przepisy na medykamenty, dzięki którym będziesz w stanie pomóc sobie i swoim bliskim w codziennych dolegliwościach i poważniejszych chorobach. Poznasz kombinacje różnych receptur zdrowotnych opartych na pyłku pszczelim, które poprawią ogólny stan Twojego zdrowia. Produkty pszczele działają podobnie jak leki, lecz w wielu przypadkach są skuteczniejsze i wolne od jakichkolwiek skutków ubocznych. Mówi się o nich, że to naturalne antybiotyki.

Propolis to tak zwany kit pszczeli. Od dawna uważa się go za naturalny antybiotyk. Dawne przekonania wywiedzione przez zwolenników medycyny naturalnej i terapii naturalnych zostały potwierdzone przez najnowsze badania. Okazało się, że można go stosować w przypadkach autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, marskości wątroby, wola, chłoniaka, tocznia rumieniowatego i sklerodermii. Pierzga z kolei to produkt naturalny, bogaty w cukry proste, witaminy B i K, enzymy i aminokwasy, a dzięki wyższej zawartości kwasów – jako preparat prozdrowotny wykorzystywany w diecie – także znacznie bardziej lekkostrawny. Wartość pokarmowa tej formy pyłku, mającej właściwości zbliżone do antybiotyków, jest trzykrotnie wyższa niż zwykłego pyłku kwiatowego.

Miód, oprócz stosowania w diecie i kuchni, jest jednym z najstarszych leków wzmacniających odporność znany na całym świecie. W książce znajdziesz przepisy na mieszanki z miodem, które pomogą wzmocnić serce, uspokoić nerwy, poprawić pracę mózgu czy wspomóc gojenie się ran. Może być on także stosowany jako naturalny antybiotyk. Najczęściej używa się go w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych, a więc kaszlu, kataru czy chrypki. Sprawdzonym i powszechnie znanym domowym sposobem jest ciepłe mleko z miodem. Wymienione korzyści to zaledwie ułamek zdrowotnych właściwości miodu. Więcej możesz przeczytać w książce.

Autor tej publikacji wykazał w niej swoją olbrzymią wiedzę na temat produktów pszczelich i apiterapii. Wszystkimi spostrzeżeniami i recepturami dzieli się teraz z Tobą! W książce znajdziesz również nieskomplikowanie przepisy na środek przeczyszczający, biegunkę, mdłości, oparzenia, zmiany skórne, wzmocnienie zębów, katar, zapalenie skóry, łuszczycę, hemoroidy, infekcje, a także miodowe masaże czy inhalację miodem. Wykorzystasz wosk pszczeli, który stosuje się w medycynie, zwłaszcza w dermatologii i przemyśle kosmetycznym, ponieważ zapobiega on wysuszaniu skóry. Dzięki radom Autora przekonasz się, że produkty pszczele to nie tylko medycyna naturalna, odporność, lepsze zdrowie, ale także korzyści dla Twojej urody!

Jeśli chcesz zapoznać się z treścią książki przez zakupem: TU MOŻESZ ZOBACZYĆ FRAGMENT. 

Spis treści

  1. Wstęp
  2. Historia miodu 
  3. Miód i produkty pszczele w medycynie egipskiej
  4. Przepisy z papirusu Ebersa
  5. Miód i produkty pszczele u Greków i Rzymian
  6. Miód i jego składniki
  7. Powstawanie miodu
  8. Miodobranie
  9. Składniki
  10. Naturalne toksyny w miodzie
  11. Aktywność biologiczna i wartości odżywcze miodu
  12. Poszczególne produkty pszczele
  13. Apilarnil - hormony przeciw wyczerpaniu
  14. Jad pszczeli - zabójczy a zarazem ożywczy
  15. Wosk pszczeli - "aromaty" w artykułach spożywczych i lekach
  16. Mleczko pszczele - sekret długowieczności królowej?
  17. Pyłek kwiatowy - białko dla pszczół, aminokwasy dla ludzi
  18. Pierzga - dalsza przeróbka pyłku
  19. Propolis (kit pszczeli) - naturalna dezynfekcja
  20. Miód manuka
  21. Nowsze badania miodu i produktów pszczelich w medycynie akademickiej
  22. Zastosowanie zewnętrzne produktów pszczelich
  23. Masaż miodowy
  24. Nacieranie miodem w saunie
  25. Terapia ciepłem z woskiem pszczelim
  26. Inhalacja z miodem
  27. Profilaktyka
  28. Przepisy z miodem i produktami pszczelimi
  29. Apiterapia w chorobach układu odpornościowego
  30. Wyroby pszczelarskie w chorobach układu wewnątrzwydzielniczego 
  31. Stosowanie produktów pszczelich w chorobach dróg oddechowych
  32. Wyroby pszczelarskie w okulistyce
  33. Rola apiterapii w dermatologii
  34. Produkty pszczelarskie w chorobach układu krazenia
  35. Apiterapia w hematologii
  36. Apiterapia w nowotworach
  37. Produkty pszczelarskie w stomatologii
  38. Stosowanie produktów pszczelarskich w chorobach układu pokarmowego
  39. Choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego
  40. Apiterapia w dolegliwościach układu nerwowego
  41. Choroby tkanki łącznej, mięśni i kości
  42. Apiterapia w dolegliwości nerek
  43. Dolegliwości układu moczowo-płciowego
  44. Położnictwo i ginekologia
  45. Gorączka
  46. Bóle głowy, migrena
  47. Dodatek
  48. Literatura
  49. Zakup produktów
  50. Źródła ilustracji
  51. O Autorze

Autor

Prof. dr Friedrich Hainbuch – (ur. 1953), ma za sobą niezwykle zróżnicowaną drogę życiową. Po maturze studiował najpierw teologię katolicką, historię i filozofię, po czym uzyskał tytuł doktora teologii. W tym czasie przez trzy lata pracował jako asystent naukowy na Uniwersytecie w Bonn. Następnie uzyskał kwalifikacje w dziedzinie nauki o sporcie ze szczególnym uwzględnieniem aktywności w wieku podeszłym. Zdobył także tytuły doktorskie z nauk medycznych oraz gerontologii. Dzięki szerokim zainteresowaniom udało mu się wydać liczne publikacje naukowe i bestsellerowe książki. Już w czasach szkolnych leżało mu na sercu dobro przyrody i środowiska naturalnego oraz wielu zagrożonych gatunków zwierząt, ale dopiero zakup starej zagrody umożliwił mu aktywną działalność na rzecz ochrony zwierząt. Odkąd mnożą się doniesienia o tym, że pszczoła staje się gatunkiem zagrożonym, postanowił zaangażować się też na rzecz tych owadów i udziela schronienia sześciu pszczelim rodzinom. Zaniepokojony skandalami związanymi z jakością artykułów spożywczych i rosnącą liczbą doniesień o niedostatecznie sprawdzonych lekach, postanowił szukać metod alternatywnych i znalazł je w postaci terapii produktami pszczelimi.

Tematyka
Odżywianie
Język
Polski
Opinie użytkowników (0)

0.0

5.0

0
gwiazdka szara 1
0
gwiazdka szara 2
0
gwiazdka szara 3
0
gwiazdka szara 4
0
gwiazdka szara 5
0

Rekomendowane akcesoria