Lecznicza moc pszczół. Najskuteczniejsze terapie od A do Z
Autor: prof. dr Friedrich Hainbuch
Wydawnictwo: Studio Vital
Rok wydania: 2021
Liczba stron: 248
Format: 145 x 205 mm
Oprawa: Miękka
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Przepisy na maści, syropy, nalewki i wiele więcej dobrodziejstw, jakie oferują produkty pszczele
Opis książki
Lecznicza moc pszczół to książka, w której znajdziesz przepisy, dawkowanie i terapie z pyłku kwiatowego i pierzgi, które najczęściej stosuje się przy chorobach wątroby, anemii, stresie, reumatyzmie, zaburzeniach czynnościowych i chorobach jelit, zwłaszcza takich, którym towarzyszy zaparcie – zapalenie jelit, procesy fermentacyjne lub gnilne powodujące wrzody, chroniczne zaparcia.
Produkty pszczele to coś więcej niż miód. Choć ten słodki przysmak znamy najlepiej i wykorzystujemy choćby przy przeziębieniach. Inne cenne dobrodziejstwa z pasieki to pyłek kwiatowy, pierzga, kit, mleczko, jad czy wosk. Dzięki tej książce poznasz zastosowanie lecznicze tych preparatów prozdrowotnych. I w każdej chwili będziesz mógł z nich samodzielnie skorzystać. Autor, który przez lata gromadził wiedzę o produktach pszczelich, prezentuje przepisy na medykamenty, dzięki którym będziesz w stanie pomóc sobie i swoim bliskim w codziennych dolegliwościach i poważniejszych chorobach. Poznasz kombinacje różnych receptur zdrowotnych opartych na pyłku pszczelim, które poprawią ogólny stan Twojego zdrowia. Produkty pszczele działają podobnie jak leki, lecz w wielu przypadkach są skuteczniejsze i wolne od jakichkolwiek skutków ubocznych. Mówi się o nich, że to naturalne antybiotyki.
Propolis to tak zwany kit pszczeli. Od dawna uważa się go za naturalny antybiotyk. Dawne przekonania wywiedzione przez zwolenników medycyny naturalnej i terapii naturalnych zostały potwierdzone przez najnowsze badania. Okazało się, że można go stosować w przypadkach autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, marskości wątroby, wola, chłoniaka, tocznia rumieniowatego i sklerodermii. Pierzga z kolei to produkt naturalny, bogaty w cukry proste, witaminy B i K, enzymy i aminokwasy, a dzięki wyższej zawartości kwasów – jako preparat prozdrowotny wykorzystywany w diecie – także znacznie bardziej lekkostrawny. Wartość pokarmowa tej formy pyłku, mającej właściwości zbliżone do antybiotyków, jest trzykrotnie wyższa niż zwykłego pyłku kwiatowego.
Miód, oprócz stosowania w diecie i kuchni, jest jednym z najstarszych leków wzmacniających odporność znany na całym świecie. W książce znajdziesz przepisy na mieszanki z miodem, które pomogą wzmocnić serce, uspokoić nerwy, poprawić pracę mózgu czy wspomóc gojenie się ran. Może być on także stosowany jako naturalny antybiotyk. Najczęściej używa się go w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych, a więc kaszlu, kataru czy chrypki. Sprawdzonym i powszechnie znanym domowym sposobem jest ciepłe mleko z miodem. Wymienione korzyści to zaledwie ułamek zdrowotnych właściwości miodu. Więcej możesz przeczytać w książce.
Autor tej publikacji wykazał w niej swoją olbrzymią wiedzę na temat produktów pszczelich i apiterapii. Wszystkimi spostrzeżeniami i recepturami dzieli się teraz z Tobą! W książce znajdziesz również nieskomplikowanie przepisy na środek przeczyszczający, biegunkę, mdłości, oparzenia, zmiany skórne, wzmocnienie zębów, katar, zapalenie skóry, łuszczycę, hemoroidy, infekcje, a także miodowe masaże czy inhalację miodem. Wykorzystasz wosk pszczeli, który stosuje się w medycynie, zwłaszcza w dermatologii i przemyśle kosmetycznym, ponieważ zapobiega on wysuszaniu skóry. Dzięki radom Autora przekonasz się, że produkty pszczele to nie tylko medycyna naturalna, odporność, lepsze zdrowie, ale także korzyści dla Twojej urody!
Jeśli chcesz zapoznać się z treścią książki przez zakupem: TU MOŻESZ ZOBACZYĆ FRAGMENT.
Spis treści
- Wstęp
- Historia miodu
- Miód i produkty pszczele w medycynie egipskiej
- Przepisy z papirusu Ebersa
- Miód i produkty pszczele u Greków i Rzymian
- Miód i jego składniki
- Powstawanie miodu
- Miodobranie
- Składniki
- Naturalne toksyny w miodzie
- Aktywność biologiczna i wartości odżywcze miodu
- Poszczególne produkty pszczele
- Apilarnil - hormony przeciw wyczerpaniu
- Jad pszczeli - zabójczy a zarazem ożywczy
- Wosk pszczeli - "aromaty" w artykułach spożywczych i lekach
- Mleczko pszczele - sekret długowieczności królowej?
- Pyłek kwiatowy - białko dla pszczół, aminokwasy dla ludzi
- Pierzga - dalsza przeróbka pyłku
- Propolis (kit pszczeli) - naturalna dezynfekcja
- Miód manuka
- Nowsze badania miodu i produktów pszczelich w medycynie akademickiej
- Zastosowanie zewnętrzne produktów pszczelich
- Masaż miodowy
- Nacieranie miodem w saunie
- Terapia ciepłem z woskiem pszczelim
- Inhalacja z miodem
- Profilaktyka
- Przepisy z miodem i produktami pszczelimi
- Apiterapia w chorobach układu odpornościowego
- Wyroby pszczelarskie w chorobach układu wewnątrzwydzielniczego
- Stosowanie produktów pszczelich w chorobach dróg oddechowych
- Wyroby pszczelarskie w okulistyce
- Rola apiterapii w dermatologii
- Produkty pszczelarskie w chorobach układu krazenia
- Apiterapia w hematologii
- Apiterapia w nowotworach
- Produkty pszczelarskie w stomatologii
- Stosowanie produktów pszczelarskich w chorobach układu pokarmowego
- Choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego
- Apiterapia w dolegliwościach układu nerwowego
- Choroby tkanki łącznej, mięśni i kości
- Apiterapia w dolegliwości nerek
- Dolegliwości układu moczowo-płciowego
- Położnictwo i ginekologia
- Gorączka
- Bóle głowy, migrena
- Dodatek
- Literatura
- Zakup produktów
- Źródła ilustracji
- O Autorze
Autor
Prof. dr Friedrich Hainbuch – (ur. 1953), ma za sobą niezwykle zróżnicowaną drogę życiową. Po maturze studiował najpierw teologię katolicką, historię i filozofię, po czym uzyskał tytuł doktora teologii. W tym czasie przez trzy lata pracował jako asystent naukowy na Uniwersytecie w Bonn. Następnie uzyskał kwalifikacje w dziedzinie nauki o sporcie ze szczególnym uwzględnieniem aktywności w wieku podeszłym. Zdobył także tytuły doktorskie z nauk medycznych oraz gerontologii. Dzięki szerokim zainteresowaniom udało mu się wydać liczne publikacje naukowe i bestsellerowe książki. Już w czasach szkolnych leżało mu na sercu dobro przyrody i środowiska naturalnego oraz wielu zagrożonych gatunków zwierząt, ale dopiero zakup starej zagrody umożliwił mu aktywną działalność na rzecz ochrony zwierząt. Odkąd mnożą się doniesienia o tym, że pszczoła staje się gatunkiem zagrożonym, postanowił zaangażować się też na rzecz tych owadów i udziela schronienia sześciu pszczelim rodzinom. Zaniepokojony skandalami związanymi z jakością artykułów spożywczych i rosnącą liczbą doniesień o niedostatecznie sprawdzonych lekach, postanowił szukać metod alternatywnych i znalazł je w postaci terapii produktami pszczelimi.