-
Akupunktura
-
Moksoterapia
Moksoterapia WszystkieProducenci -
Bańki
-
Masaż
-
Fizjoterapia
Fizjoterapia WszystkieProducenci- Oleje, maści, woski
- Suche igłowanie
- Kinesiotaping
- Pinopresura
- Piny, pinokaty i klawiki
- Akcesoria do pinopresury
- Aplikatory wieloigłowe
- Maty akupresurowe
- Aplikatory Lyapko
- Akcesoria do fizjoterapii
- Masażery
- Rollery do masażu
- Piłki do masażu
- Taśmy i gumy
- Modele i plansze
- Urządzenia elektroniczne
- Elektropunktura
- Laseroterapia
- Fizjoterapia weterynaryjna
-
Elektroterapia
Elektroterapia WszystkieProducenci -
Kosmetologia
Kosmetologia WszystkieProducenci- Olejki i kosmetyki naturalne
- Olejki do masażu
- Pielęgnacja twarzy
- Pielęgnacja włosów
- Pielęgnacja ciała
- Bańki kosmetyczne
- Bańki do twarzy
- Bańki do ciała
- Rollery do twarzy
- Gua Sha twarzy
- Igły kosmetyczne
- Tejpy kosmetologiczne
- Akcesoria do pielęgnacji
- Książki i modele kosmetologiczne
- E-kursy masażu twarzy
-
Inne terapie
Inne terapie WszystkieProducenci- Aromaterapia
- Dyfuzory i nebulizatory
- Olejki eteryczne
- Kadzidełka
- Hirudoterapia
- Pediatria
- Bańki dla dzieci
- Shonishin, Tui-Na i masażery
- Syropy wzmacniające
- Książki tematyczne
- Weterynaria
- Akupunktura weterynaryjna
- Taping weterynaryjny
- Książki i modele weterynaryjne
- Świecowanie
- Su Dżok
- Magnetoterapia
- Igła Kwiat Śliwy
-
Suplementy
-
Zioła
-
Nauka
-
Do gabinetu
Do gabinetu Wszystkie
Odżywianie dla zdrowia
Wydawnictwo: Galaktyka
Liczba stron: 780
Oprawa: miękka
Format: 195 x 253
Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu
Opis książki
To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
Kompendium zawiera:
- wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża i warzywa,
- podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,
- opisy poszczególnych produktów oraz ponad 300 przepisów kulinarnych,
- informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zakażenia drożdżowcami (Candida albicans), zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.
EKSPERCI POLECAJĄ:
Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu.
Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie
Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej
Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP
W książce Odżywianie dla zdrowia, zarówno specjaliści, jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istrotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej
Spis treści
- Źródła inspiracji
- Część I. Podstawy diagnozy i leczenia
- Yin-Yang i dalej
- Siła życiowa QI
- Ciepło/zimno: Termiczna natura pokarmów i ludzi
- Wewnętrzny/Zewnętrzny: Budowanie odporności
- Nadmiar i niedobór
- Część II. Podstawy wiedzy o żywieniu
- Przejście na nową dietę
- Woda
- Białko i witamina B12 - źródła roślinne i zwierzęce
- Oleje i tłuszcze
- Substancje słodzące
- Sól
- Przyprawy, kofeina i dadatki korzenne
- Witaminy i suplementy
- Wapń
- Produkty z pokarmów zielonych
- Prosty sposób na przeżycie
- Radowanie się pożywieniem
- Łączenie pokarmów
- Posty i oczyszczanie
- Pożywienie dla dzieci
- Część III. Pięć elementów i systemy narządowe
- Pięć elementów: dostrojenie do pól roku oraz narządy w harmonii i chorobie
- Lecznicze zastosowanie pięciu smaków
- Element Drzewa
- Element Ognia
- Element Ziemi
- Element Metalu
- Element Wody
- Część IV. Choroby i ich leczenie za pomocą diety
- Zaburzenia poziomu cukru we krwi
- Żołądek i jelita
- Zaburzenia związane z krwią
- Rak i diety regeneracyjne
- Inne choroby zwyrodnieniowe
- Część V. Przepisy i właściwości żywności roślinnej
- Gotowanie wibracyjne
- Zboża
- Chleb
- Rośliny strączkowe: fasole, grochy i soczewice
- Orzechy i nasiona
- Warzywa
- Kiełki
- Sałatki
- Wodorosty
- Zupy
- Sosy
- Dodatki smakowe
- Smarowidła i pasty
- Warzywa kiszone
- Mleko ze zbóż i nasion
- Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jogurt z nasion
- Owoce
- Desery
- Podsumowanie
- Epilog
- Dodatek A. Program oczyszczania z pasożytów
- Dodatek B. Wpływ leczenia kanałowego zębów na zdrowie
- Przypisy
- Indeks przepisów kulinarnych
- O autorze
Chwilowo nie możesz polubić tej opinii
Zgłoś komentarz
Zgłoszenie wysłane
Twoje zgłoszenie nie może zostać wysłane
Dodaj opinię
Recenzja została wysłana
Twoja recenzja nie może być wysłana
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Starosłowiański Masaż Brzucha
Sztuka odmładzania i długowieczności
Relaksacyjny masaż leczniczy
Sekrety urody japońskich kobiet
Uzdrawianie przez pępek
Uzdrawiająca mądrość Afryki
Klienci, którzy zakupili ten produkt, kupili również:
Podręcznik akupunktury