Odżywianie dla zdrowia
Wydawnictwo: Galaktyka
Liczba stron: 780
Oprawa: miękka
Format: 195 x 253
Dostępny w magazynie
Dostępny w magazynie
Ostatnie sztuki
Niedostępny w magazynie
Wyprzedany
14 dni
na zwrot zakupów
Darmowa wysyłka
przy zamówieniu od 350 zł
Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu
Opis książki
To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.
Kompendium zawiera:
- wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża i warzywa,
- podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,
- opisy poszczególnych produktów oraz ponad 300 przepisów kulinarnych,
- informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zakażenia drożdżowcami (Candida albicans), zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.
EKSPERCI POLECAJĄ:
Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu.
Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie
Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.
dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej
Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.
dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP
W książce Odżywianie dla zdrowia, zarówno specjaliści, jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istrotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej
Spis treści
- Źródła inspiracji
- Część I. Podstawy diagnozy i leczenia
- Yin-Yang i dalej
- Siła życiowa QI
- Ciepło/zimno: Termiczna natura pokarmów i ludzi
- Wewnętrzny/Zewnętrzny: Budowanie odporności
- Nadmiar i niedobór
- Część II. Podstawy wiedzy o żywieniu
- Przejście na nową dietę
- Woda
- Białko i witamina B12 - źródła roślinne i zwierzęce
- Oleje i tłuszcze
- Substancje słodzące
- Sól
- Przyprawy, kofeina i dadatki korzenne
- Witaminy i suplementy
- Wapń
- Produkty z pokarmów zielonych
- Prosty sposób na przeżycie
- Radowanie się pożywieniem
- Łączenie pokarmów
- Posty i oczyszczanie
- Pożywienie dla dzieci
- Część III. Pięć elementów i systemy narządowe
- Pięć elementów: dostrojenie do pól roku oraz narządy w harmonii i chorobie
- Lecznicze zastosowanie pięciu smaków
- Element Drzewa
- Element Ognia
- Element Ziemi
- Element Metalu
- Element Wody
- Część IV. Choroby i ich leczenie za pomocą diety
- Zaburzenia poziomu cukru we krwi
- Żołądek i jelita
- Zaburzenia związane z krwią
- Rak i diety regeneracyjne
- Inne choroby zwyrodnieniowe
- Część V. Przepisy i właściwości żywności roślinnej
- Gotowanie wibracyjne
- Zboża
- Chleb
- Rośliny strączkowe: fasole, grochy i soczewice
- Orzechy i nasiona
- Warzywa
- Kiełki
- Sałatki
- Wodorosty
- Zupy
- Sosy
- Dodatki smakowe
- Smarowidła i pasty
- Warzywa kiszone
- Mleko ze zbóż i nasion
- Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jogurt z nasion
- Owoce
- Desery
- Podsumowanie
- Epilog
- Dodatek A. Program oczyszczania z pasożytów
- Dodatek B. Wpływ leczenia kanałowego zębów na zdrowie
- Przypisy
- Indeks przepisów kulinarnych
- O autorze