Odżywianie dla zdrowia
Powiększ
  • Odżywianie dla zdrowia
Strzałka w lewo Strzałka w prawo

Odżywianie dla zdrowia

Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota
Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara
0.0
0

Wydawnictwo: Galaktyka

Liczba stron: 780

Oprawa: miękka

Format: 195 x 253

Kod produktu: G12
Producent:Galaktyka
Cena:
100,00 zł
Ostatnie sztuki w magazynie

Dostępne

Dostępny w magazynie

Dostępne

Dostępny w magazynie

Ostatnie sztuki

Dostępne

Niedostępny w magazynie

Wyprzedany

Dostępne

14 dni

na zwrot zakupów

Dostępne

Darmowa wysyłka

przy zamówieniu od 350 zł

Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu

Opis książki

To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.

Kompendium zawiera:

- wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża i warzywa,

- podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,

- opisy poszczególnych produktów oraz ponad 300 przepisów kulinarnych,

- informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zakażenia drożdżowcami (Candida albicans), zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.

EKSPERCI POLECAJĄ:

Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu.

Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie

Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.

dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej

Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.

dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP

W książce Odżywianie dla zdrowia, zarówno specjaliści, jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istrotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.

dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej

Spis treści

  • Źródła inspiracji
  • Część I. Podstawy diagnozy i leczenia
  • Yin-Yang i dalej
  • Siła życiowa QI
  • Ciepło/zimno: Termiczna natura pokarmów i ludzi
  • Wewnętrzny/Zewnętrzny: Budowanie odporności
  • Nadmiar i niedobór
  • Część II. Podstawy wiedzy o żywieniu
  • Przejście na nową dietę
  • Woda
  • Białko i witamina B12 - źródła roślinne i zwierzęce
  • Oleje i tłuszcze
  • Substancje słodzące
  • Sól
  • Przyprawy, kofeina i dadatki korzenne
  • Witaminy i suplementy
  • Wapń
  • Produkty z pokarmów zielonych
  • Prosty sposób na przeżycie
  • Radowanie się pożywieniem
  • Łączenie pokarmów
  • Posty i oczyszczanie
  • Pożywienie dla dzieci
  • Część III. Pięć elementów i systemy narządowe
  • Pięć elementów: dostrojenie do pól roku oraz narządy w harmonii i chorobie
  • Lecznicze zastosowanie pięciu smaków
  • Element Drzewa
  • Element Ognia
  • Element Ziemi
  • Element Metalu
  • Element Wody
  • Część IV. Choroby i ich leczenie za pomocą diety
  • Zaburzenia poziomu cukru we krwi
  • Żołądek i jelita
  • Zaburzenia związane z krwią
  • Rak i diety regeneracyjne
  • Inne choroby zwyrodnieniowe
  • Część V. Przepisy i właściwości żywności roślinnej
  • Gotowanie wibracyjne
  • Zboża
  • Chleb
  • Rośliny strączkowe: fasole, grochy i soczewice
  • Orzechy i nasiona
  • Warzywa
  • Kiełki
  • Sałatki
  • Wodorosty
  • Zupy
  • Sosy
  • Dodatki smakowe
  • Smarowidła i pasty
  • Warzywa kiszone
  • Mleko ze zbóż i nasion
  • Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jogurt z nasion
  • Owoce
  • Desery
  • Podsumowanie
  • Epilog
  • Dodatek A. Program oczyszczania z pasożytów
  • Dodatek B. Wpływ leczenia kanałowego zębów na zdrowie
  • Przypisy
  • Indeks przepisów kulinarnych
  • O autorze
Tematyka
Medycyna chińska
Tematyka
Odżywianie
Język
Polski
Opinie użytkowników (0)

0.0

5.0

0
gwiazdka szara 1
0
gwiazdka szara 2
0
gwiazdka szara 3
0
gwiazdka szara 4
0
gwiazdka szara 5
0