• Brak na stanie
Odżywianie dla zdrowia
Powiększ
  • Odżywianie dla zdrowia
Strzałka w lewo Strzałka w prawo

Odżywianie dla zdrowia

Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota Gwziazdka złota
Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara Gwziazdka szara
0.0
0

Wydawnictwo: Galaktyka

Liczba stron: 780

Oprawa: miękka

Format: 195 x 253

Kod produktu:G12
Producent:Galaktyka
Cena:
75,00 zł
Brak na stanie

Dostępne

Dostępny w magazynie

Dostępne

Dostępny w magazynie

Ostatnie sztuki

Dostępne

Niedostępny w magazynie

Wyprzedany

Dostępne

14 dni

na zwrot zakupów

Dostępne

Darmowa wysyłka

przy zamówieniu od 350 zł

Tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu

Opis książki

To prawdziwe kompendium wiedzy o żywności i odżywianiu, łączące w sobie perspektywę wschodnich tradycji leczniczych z podejściem współczesnej zachodniej dietetyki.

Kompendium zawiera:

- wskazówki dotyczące rozróżniania i stosowania podstawowych produktów spożywczych, metody łagodnego przejścia z diety opartej na produktach zwierzęcych na dietę, w której przeważającą rolę odgrywają pełnoziarniste zboża i warzywa,

- podstawy tradycyjnej medycyny chińskiej, sztukę diagnozy pospolitych zaburzeń oraz rozpoznawania typu konstytucjonalnego własnego organizmu,

- opisy poszczególnych produktów oraz ponad 300 przepisów kulinarnych,

- informacje dotyczące odżywiania dzieci, zdrowia kobiet, odchudzania i głodówek leczniczych, a także leczenia dietą rozmaitych chorób m.in. zakażenia drożdżowcami (Candida albicans), zapalenia stawów czy uzależnienia od używek.

EKSPERCI POLECAJĄ:

Udana i potrzebna - tak jak współczesnemu człowiekowi potrzebna jest wiedza o żywieniu.

Iza Radecka, redaktor naczelna miesięcznika Zdrowie

Interesująca książka, która przybliża nam metody pozwalające w sposób mądry zadbać o swoje zdrowie. Z powodzeniem może służyć lekarzom, jak i pacjentom.

dr Grażyna Frunze, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista tradycyjnej medycyny chińskiej

Autor podaje proste metody złagodzenia różnorodnych objawów chorobowych, niekiedy dające nadzieję uzdrowienia, nawet w przypadkach przewlekłych i ciężkich. Książka zawiera również niezwykle cenne wskazówki, które mogą wpłynąć na zmianę złych nawyków żywieniowych u osób z zaburzeniami odżywiania: z niedoborem masy ciała i otyłością.

dr n. chem. Urszula Pytasz, dietetyk z Kliniki Endokrynologii i Chorób Metabolicznych w CZMP

W książce Odżywianie dla zdrowia, zarówno specjaliści, jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istrotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.

dr n. med. Wiesława Stopińska, specjalista medycyny ogólnej i pediatra, lekarz rodzinny z umiejętnością homeopatii i medycyny orientalnej

Spis treści

  • Źródła inspiracji
  • Część I. Podstawy diagnozy i leczenia
  • Yin-Yang i dalej
  • Siła życiowa QI
  • Ciepło/zimno: Termiczna natura pokarmów i ludzi
  • Wewnętrzny/Zewnętrzny: Budowanie odporności
  • Nadmiar i niedobór
  • Część II. Podstawy wiedzy o żywieniu
  • Przejście na nową dietę
  • Woda
  • Białko i witamina B12 - źródła roślinne i zwierzęce
  • Oleje i tłuszcze
  • Substancje słodzące
  • Sól
  • Przyprawy, kofeina i dadatki korzenne
  • Witaminy i suplementy
  • Wapń
  • Produkty z pokarmów zielonych
  • Prosty sposób na przeżycie
  • Radowanie się pożywieniem
  • Łączenie pokarmów
  • Posty i oczyszczanie
  • Pożywienie dla dzieci
  • Część III. Pięć elementów i systemy narządowe
  • Pięć elementów: dostrojenie do pól roku oraz narządy w harmonii i chorobie
  • Lecznicze zastosowanie pięciu smaków
  • Element Drzewa
  • Element Ognia
  • Element Ziemi
  • Element Metalu
  • Element Wody
  • Część IV. Choroby i ich leczenie za pomocą diety
  • Zaburzenia poziomu cukru we krwi
  • Żołądek i jelita
  • Zaburzenia związane z krwią
  • Rak i diety regeneracyjne
  • Inne choroby zwyrodnieniowe
  • Część V. Przepisy i właściwości żywności roślinnej
  • Gotowanie wibracyjne
  • Zboża
  • Chleb
  • Rośliny strączkowe: fasole, grochy i soczewice
  • Orzechy i nasiona
  • Warzywa
  • Kiełki
  • Sałatki
  • Wodorosty
  • Zupy
  • Sosy
  • Dodatki smakowe
  • Smarowidła i pasty
  • Warzywa kiszone
  • Mleko ze zbóż i nasion
  • Kiszony napój pszenny (rejuvelac) i jogurt z nasion
  • Owoce
  • Desery
  • Podsumowanie
  • Epilog
  • Dodatek A. Program oczyszczania z pasożytów
  • Dodatek B. Wpływ leczenia kanałowego zębów na zdrowie
  • Przypisy
  • Indeks przepisów kulinarnych
  • O autorze
Tematyka
Medycyna chińska
Tematyka
Odżywianie
Język
Polski
Opinie użytkowników (0)

0.0

5.0

0
gwiazdka szara 1
0
gwiazdka szara 2
0
gwiazdka szara 3
0
gwiazdka szara 4
0
gwiazdka szara 5
0

Najnowsze artykuły

Zobacz wszystkie

Zespół TCMsklep
Techniki stosowania moksy
Kluczem do skuteczności moksoterapii jest nie tylko sama moksa, ale również technika jej stosowania. Istnieją trzy główne techniki moksowania służące do rozpraszania, harmonizowania i wzmacniania energii.
Yike Jiang
Moksa - jak ocenić jej jakość?
W jaki sposób, jako klienci i terapeuci, możemy ocenić jakość poszczególnych moks oraz wybrać taką, która najlepiej sprawdzi się w zabiegach moksoterapii?
Yike Jiang
Jak czystość moksy wpływa na jej skuteczność w moksoterapii?
Czy czystość moksy wpływa na jej skuteczność w zabiegach? Czy im czystsza moksa tym lepsza? Na te pytania znajdziecie odpowiedź w poniższym artykule.
Yike Jiang
Moksa dojrzała i niedojrzała - czym się różni?
Poznajmy kulisy produkcji moksy i kluczowe różnice między dojrzałą a niedojrzałą odmianą moksy oraz dowiedzmy się jak wpływa to na jej właściwości podczas moksoterapii.
Yike Jiang
Moksa - nieznane fakty dotyczące liści bylicy
W artykule przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych przez prof. Wana Dingronga i jego zespół, szczegółowo przedstawiając fakty dotyczące liści bylicy, z których powstaje moksa stosowana w moksoterapii.
Yike Jiang
Gua Sha kiedyś i dziś
Gua Sha to stara chińska terapia polegająca na pocieraniu skóry kamieniami do Gua Sha. Poznaj podstawowe fakty dotyczące przeszłości i teraźniejszości masażu Gua Sha.
Yike Jiang
Moksoterapia czyli terapia moksą we współczesnych Chinach
Mokosoterapia to tradycyjną chińską terapia wywodząca się z medycyny chińskiej. Jak obecnie wygląda stosowanie moksoterapii w gabinetach Tradycyjnej Medycyn Chińskiej? Poznaj statystyki i dowiedz się jak współcześnie wykorzystuję się terapię moksą.
Yike Jiang
Historia akupunktury i igieł akupunkturowych
Akupunktura to terapia zewnętrzna wywodząca się ze starożytnych Chin. Istotą tej terapii jest nakłuwanie specjalnymi igłami akupunkturowymi określonych punktów na ciele człowieka, w oparciu o teorię systemu meridianów.
Zespół TCMsklep
Bańka ruchoma, nowoczesna terapia bańkami ogniowymi
Metoda baniek ruchomych to stosunkowo współcześnie opracowana terapia wykorzystująca chińskie bańki ogniowe do intensywnej stymulacji.
Zespół TCMsklep
Stawianie baniek i akupunktura w terapii zaburzeń lękowych
Niniejszy artykuł przedstawia tradycyjną chińską terapię z wykorzystaniem akupunktury i stawiania baniek stosowaną w łagodzeniu zaburzeń lękowych i niepokoju.
Zespół TCMsklep
Gua Sha i stawianie baniek na bezsenność spowodowaną Niedoborem Serca i Śledziony
Bezsenność jest powszechnym zaburzeniem snu w dzisiejszych czasach. Terapia z wykorzystaniem Gua Sha i stawiania baniek, pomocna w przypadku bezsenności, została opracowana przez zespół ze Szpitala Uniwersyteckiego Uniwersytetu TCM w Nanjing.
Zespół TCMsklep
Terapia lampą TDP w łagodzeniu bolesnych miesiączek
W artykule przedstawiono terapię wykorzystującą lampę TDP do łagodzenia bolesnych miesiączek.